Rotterdam wil in 2050 een 100% circulaire stad zijn. Dat betekent dat we kiezen voor producten die langer meegaan. En dat we spullen en materialen hergebruiken en recyclen waar dat kan. Hierdoor hebben we steeds minder nieuwe grondstoffen nodig.

Sta jij voor een verbouwing of klus? Kijk wat je zelf kunt doen voor een Circulair Rotterdam. Lees de 7 gouden klustips!

1. KIES VOOR HERGEBRUIK OF DUURZAME MATERIALEN
Bouw- of klusmaterialen nodig? Kijk eerst of je oude materialen kunt hergebruiken. Lukt dat niet? Kies dan voor duurzame materialen met een lage milieu-impact. Dit zijn vaak materialen van een natuurlijke grondstof. Deze kunnen ook beter zijn voor je gezondheid!

Hergebruik
Op verschillende plekken worden gebruikte materialen of restpartijen aangeboden voor hergebruik. Bijvoorbeeld bij tweedehands bouwmarkten zoals Buurman. Of bij online (bouw)marktplaatsen.

Duurzame materialen
Kies bij nieuwe materialen voor recyclebare materialen of materialen van een natuurlijke grondstof. Daarnaast is het belangrijk dat de productie een lage milieu-impact heeft. Voor hout kan je erop letten of het van duurzaam onderhouden bossen afkomstig is. Isolatiemateriaal van natuurlijke grondstoffen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je gezondheid. Indien goed toegepast kan het bijvoorbeeld zorgen voor een goede vochtregulering en een gezond binnenklimaat. Op de website van de Woonwijzerwinkel kan je verschillende suggesties vinden voor duurzame materialen en producten.


2. GEBRUIK STANDAARDMATEN EN DENK AAN TOEKOMSTIGE DEMONTAGE

Kies voor standaardmaten en koop alleen klusmateriaal dat je nodig hebt. Zo voorkom je bouw- en klusafval. Gebruik ook zo min mogelijk lijm, kit of purschuim. Hierdoor kunnen materialen in de toekomst gemakkelijk worden verwijderd en opnieuw gebruikt.

Voorkom restmaterialen
Voorkom zo veel mogelijk restmateriaal bij je klusproject. Probeer daarom zo optimaal mogelijk gebruik te maken van het materiaal dat je nodig hebt. Veel materialen komen in standaardmaten. Pas je ontwerp hier zo veel mogelijk op aan. En probeer op die manier zo veel mogelijk uit een plaat te halen. Koop alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Toekomstige demontage
Verbindingen van materialen kunnen ervoor zorgen dat deze lastig uit elkaar te halen zijn. Soms kan je er niet aan ontkomen om iets te verlijmen. Maar probeer waar het kan geen lijm, kit en purschuim te gebruiken. Gebruik rondom een kozijn voor isolatie bijvoorbeeld een schuimband. Hierdoor is het kozijn weer makkelijk los te halen.

Materialenpaspoort
Voor gebouwen wordt steeds vaker een materialenpaspoort gemaakt. Hierin staan de materialen die in een gebouw zijn gebruikt en hoe deze zijn verwerkt. Hierdoor is het gemakkelijker om de materialen opnieuw te gebruiken als deze niet meer nodig zijn. Ook als particulier huiseigenaar kunt u een materialenpaspoort voor uw woning laten maken. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als u een grote verbouwing gaat doen. Het kan dan net als een energielabel onderdeel zijn van de waardbepaling van de woning.


3. ZORG GOED VOOR JE HUIS

Zorg goed voor je huis, dan hoef je minder snel iets te vervangen. Haal dus regelmatig je dakgoot leeg, schilder kozijnen opnieuw en controleer de kruipruimte. Bijkomend voordeel: je woont een stuk veiliger, gezonder en comfortabeler in een goed onderhouden huis.

Onderhoudscheck
Doe regelmatig een onderhoudscheck aan je huis. Tips hiervoor staan op www.houjehuisheel.nl. Controleer bijvoorbeeld het schilderwerk buiten door er een nat doekje langs te halen. Zit hier poeder op in de kleur van het schilderwerk? Dan is het houtwerk toe aan een schilderbeurt.


4. SCHILDERKLUS? VERF BEWUST

Gewone verf is slecht voor je gezondheid en het milieu. Gebruik daarom natuurlijke verf en koop niet meer verf dan je nodig hebt. Door te kiezen voor verf die goed dekt, hoef je minder te gebruiken. Bij sommige tweedehandswinkels kun je terecht voor prima tweedehands verf.

Natuurlijke verf
In natuurlijke verf zijn alleen natuurlijke grondstoffen verwerkt. Ook zijn de grondstoffen zo min mogelijk chemisch bewerkt. Dit zorgt voor verf die beter is voor het milieu en voor je gezondheid. Want tijdens het verven komen er geen chemische stoffen vrij. Een voorbeeld van duurzame verf is die van Fairf. In deze verf is als binder gerecycled sloophout gebruikt. Lees hier meer informatie over natuurlijke schilderen.

Zuinig met verf
Koop alleen de hoeveelheid verf die je nodig hebt voor je klus, zodat je zo min mogelijk overhoudt. Zorg voor een goede ondergrond of afwerking zodat de verf beter hecht. Zo bladdert de verf minder snel af. Kies daarnaast voor een goede dekkingsgraad. Dit lijkt duurder in de aanschaf maar je hebt hier minder lagen en dus minder potten verf van nodig. Daarnaast ben je ook nog eens sneller klaar.

Verf bewaren of wegbrengen
Heb je verf over en wil je dit zelf bewaren? Giet het dan over in een zo klein mogelijke pot, bijvoorbeeld een lege jampot. Om uitdrogen te voorkomen kan je deze het beste op zijn kop bewaren. Wil je van de verf af? Breng het dan naar het milieupark. Hier wordt gekeken of de verf hergebruikt kan worden. Lever ook lege verfblikken in bij het milieupark, ook dit is namelijk klein chemisch afval.


5. ZORG VOOR EEN SYSTEEM DAT AFVAL SCHEIDEN MAKKELIJK MAAKT

Je keuken opnieuw aan het inrichten? Hou rekening met het scheiden van afval! Zorg voor een handige plek voor papier, glas en plastic en GFT afval. Of geef ‘afval’ zelf een tweede leven, door bijvoorbeeld rijst of pasta te bewaren in glazen potten. Of door groenafval te composteren.

Scheiden van afval
Houd rekening met het scheiden van afval in de inrichting van je huis. Bedenk wat je in je keuken kwijt wilt en wat je bijvoorbeeld in je hal of schuur kan zetten. Denk daarbij aan een bak of plek voor groente- fruit en tuinafval (GFT), glas, oud papier en karton en plastic-, metaal- en drankenverpakkingen (PMD). De bak voor het restafval kan met goed scheiden een heel stuk kleiner! Daarnaast kan je denken aan een plek voor bijvoorbeeld lege batterijen, lampen en frituurvet.

Afval zelf hergebruiken
Niet al het afval hoeft direct afval te zijn. Zo kan je lege glasverpakkingen gebruiken om andere spullen in te bewaren. Op koffiedik kan je bijvoorbeeld zelf oesterzwammen kweken. Heb je een tuin? Dan kan je ook overwegen om zelf te composteren. Bijvoorbeeld met Bokashi emmers, een wormenbak of een composthoop.


6. SLOPEN? HOU REKENING MET HERGEBRUIK EN RECYCLING

Sloop je iets uit je woning? Kijk dan of je dit zó kunt doen dat oude materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. Heb je ze zelf niet meer nodig? Breng ze dan naar een tweedehands bouwmarkt zoals Buurman of verkoop ze online. Zijn materialen niet te hergebruiken? Geef ze af bij het milieupark voor recycling.

Hergebruik
Als je iets uit je woning sloopt kijk dan of je dit op een nette manier kan doen zodat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Als je het materiaal zelf niet meer nodig hebt, kan iemand anders er misschien nog iets mee. Heb je veel bruikbare materialen? Geef ze dan aan een bouwmarkt zoals Buurman of verkoop ze via een van de online (bouw)marktplaatsen.

Recycling
Breng restmaterialen waar je niets meer mee kan naar het milieupark. Hier kan het goed worden gesorteerd voor recycling. Bij een groter project kan je het beste een container huren voor bouw- en sloopafval.


7. GEREEDSCHAP NODIG? LENEN OF HUREN IN PLAATS VAN KOPEN

Heb je voor je klusproject gereedschap nodig dat je niet in huis hebt? Kijk of je apparatuur kunt lenen van je buren, bijvoorbeeld via de app Peerby. Of huur gereedschap bij een bouwmarkt. Zo voorkom je onnodig grondstoffengebruik voor het produceren van nieuw gereedschap.