doe 1 t/m 7 september mee met de verspillingsvrije week!
lees de 5 gouden tips

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar kunnen redden door minder weg te gooien? Koop slim, kook slim en bewaar slim. Dan zorg je voor minder voedselverspilling en je impact op het milieu daalt met 14%. Bovendien bespaar je zo ook nog eens €120 per persoon per jaar! Dat klinkt goed toch? Doe je mee? Hieronder 5 gouden tips die je daarbij helpen.

 

1. PLAN WAT JE EET

Maak een eetplanning per week. Dat is misschien suf, maar heel handig! Zo voorkom je dat je teveel koopt en dingen weg moet gooien.

 

2. CHECK JE VOORRAAD

Eet eerst wat je nog in huis hebt, koop daarna pas nieuw. Tip: maak een foto van de inhoud van je koelkast, dan kun je in de supermarkt altijd even checken wat je nog hebt staan!

 

3. KOOK OP MAAT EN EET RESTJES

Meet af wat je nodig hebt. En heb je wat over? Dan heb je een lekker bakje om te lunchen de dag erna!

 

4. ZET JE KOELKAST OP 4 GRADEN

Dit is de ideale temperatuur om producten langer te kunnen bewaren.

 

5. KIJK, RUIK EN PROEF

‘Tenminste houdbaar tot’ geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Dat betekent dus absoluut niet dat je het de dag erna weg moet gooien. Veel dingen kun je lang na deze datum nog eten of drinken. Je zintuigen kunnen prima beoordelen of iets nog goed is. Staar je dus niet blind op de THT-datum, maar kijk, ruik en proef.

‘Te gebruiken tot’ staat op producten die zeer bederfelijk zijn. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten of in te vriezen.

 

MEER WETEN OF MEEDOEN AAN EEN CHALLENGE? LEes de uitgebreide tips op www.verspillingsvrijeweek.nl