Code rood voor de mensheid

Hoe voelde jij je de afgelopen weken, na het nieuwste rapport van VN-klimaatpanel IPCC?

‘Code rood voor de mensheid’, vatte António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de inhoud samen. Wat betekent dat voor jou? Bang? Lamgeslagen? Boos? Of misschien juist… hoopvol?!

Dat kan natuurlijk ook! Want een belangrijke conclusie uit dit IPCC-rapport is dat we nog steeds zelf bepalen hoe warm het op aarde wordt. Dat er bijna een lineair verband is tussen onze uitstoot en de uiteindelijke temperatuur op aarde. Dus het is te vroeg om de handdoek in de ring te gooien!

Wat betekent dat voor jou? Wat ga jij doen?

Een betere wereld begint bij jezelf, was de slogan altijd. Die gedachte staat steeds meer onder druk. Zonder grote systeemveranderingen bereiken we te weinig in de korte tijd die we hebben. Maar als we alleen maar denken dat verandering van buiten onszelf moet komen, dán raken we pas écht lamgeslagen. Grote systeemveranderingen worden ook gedreven door mensen!

Daarom gaan we tijdens deze Podium Circulair samen onderzoeken wat circulair activisme is. Hoe kunnen we onszelf en elkaar aanzetten tot doen? Wat is jou manier van bijdragen aan de circulaire transitie? Welke manier van activisme hanteer ik?

Tijdens podium circulair – Laat jouw nieuwsgierigheid onze leidraad zijn

  1. Tijdens Podium Circulair nemen we jullie mee in twee inspirerende interviews. Deze interviews zijn met personen die, door hun nieuwsgierigheid te volgen, hun eigen activisme vorm hebben ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan de Rotterdamse TED-talkspreker Wesley dos Santos. Wesley heeft i-Kapitein opgericht en heeft een visie op de vaardigheden van de toekomst.
  2. Daarnaast geven we jullie tips & tricks om zelf een energiegevend gesprek te voeren.
  3. En tot slot dagen we je uit om met onze ‘volg je nieuwsgierigheid mini-campagne’ mee te doen.

We dagen jou uit om een gesprekje te voeren met iemand die jouw nieuwsgierigheid aanwakkert. Tijdens het voeren van dit gesprekje kun je ontdekken wat jouw activismevorm is. Voorbeelden van gespreksonderwerpen:

  • het onderwerp ‘klimaat’ aansnijden bij familieleden of vrienden die hier helemaal niet mee bezig zijn;
  • jouw huishouden nu eens echt verduurzamen. Of eindelijk vegan worden;
  • Avaaz steunen bij hun campagnes om aandacht voor het klimaat te vragen bij de wereldleiders;
  • jouwfavoriete restaurant om meer plantaardige opties vragen;
  • die aankomende reis naar Berlijn met de trein te doen;
  • een mail sturen aan jouw favoriete kamerlid;
  • een kleine pacifistische klimaatactie, zoals waar Greta Thunberg ook mee begon;

 

De rode draden uit al die gesprekken gebruiken we voor de programmering van een tof event. Daarover meer tijdens Podium Circulair.

Aanmelden kan door een mail te sturen aan ly.abma@rotterdam.nl.