Het gaat niet goed met het klimaat. Samen kunnen we dat veranderen. Door spullen duurzamer te produceren. Door met zijn allen minder spullen te kopen. En door onze spullen bewuster weg te doen. Circulair noemen wij dat. Maar wat betekent dat precies? Dat lees je hieronder.

Circulair? Dat betekent: het duurzamer produceren, minder kopen en bewuster wegdoen van spullen. Want we kopen te veel. En we gooien teveel weg. Vaak belanden kleding, apparaten en andere spullen in het gewone afval. Dat is jammer, want die kunnen dan niet opnieuw worden gebruikt. 

Bedrijven moeten daardoor veel nieuwe spullen maken. Dat doen ze meestal met nieuwe materialen. Maar veel materialen zijn schaars. Denk bijvoorbeeld aan goud, wat nodig is in mobieltjes. Daardoor worden spullen steeds duurder. En het maken van nieuwe producten is vaak ook niet goed voor natuur en klimaat. Sommige fabrieken stoten bijvoorbeeld giftige rook uit. En ze vervuilen het water. 

Wat kunnen Rotterdammers doen?

Heel simpel! Het is beter voor de wereld als we minder spullen kopen. Als we beter voor onze spullen zorgen. Als we kapotte spullen laten repareren. Zodat we langer met onze spullen doen. Als we tweedehands spullen kopen in plaats van nieuwe. En als we onze spullen, als we ze zelf niet meer willen, aan iemand anders geven of verkopen.

Ook is het goed als we ons vuilnis scheiden, zodat er weer nieuwe spullen van gemaakt worden. Papier in de papierbak, groente- en fruitafval in de GFT-bak en kapotte kleding, schoenen en knuffels in de textielbak. 

Nog beter is het dat er steeds meer spullen gemaakt worden die, als ze kapot zijn, makkelijk kunnen worden gebruikt voor nieuwe spullen. Of die oplossen in de grond, of in het water. Dan is er helemaal geen afval en hoeft er ook niets verbrand te worden.

Laten wij Rotterdammers minder nieuwe spullen kopen, de spullen die we hebben langer gebruiken en ze op een goeie manier wegdoen. Voor een groen en betaalbaar Rotterdam op een gezonde planeet. Voor onszelf en voor onze kinderen. Doe je mee?

Wij helpen graag!

Wij zijn Rotterdam Circulair. Wij zijn Rotterdamse bewoners, ondernemers en ambtenaren. Rotterdam Circulair is van de gemeente Rotterdam. Onze groep groeit. En we willen jou er bij! We praten graag met jou over je ideeën, geven tips en betalen soms mee aan ideeën die de stad groen, gezond en betaalbaar maken. Want alleen samen maken we Rotterdam circulair.

Ja, ik doe mee!

Als je je aansluit, word je uitgenodigd voor onze bijeenkomsten. Daar ontmoet je andere mensen die duurzamer willen leven, wonen en werken. We delen ideeën, onze problemen en onze oplossingen. Samen komen we verder dan alleen!