Chaimae Fadis is de gouden reporter van Studio Circulair en trekt iedere week de stad in op zoek naar circulaire verhalen. Daarnaast is ze bezig om de stem van jongeren te laten horen. Dit doet zij onder andere als voorzitter van Young010, de jongerenraad van het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam. De studente staat ook nog op het veld als hockeytrainer en speler bij Hockeyclub Feijenoord. In september start ze met haar nieuwe opleiding communicatie. Voor het programma stelden we haar een aantal vragen:

Waar ben je naast Studio Circulair nog meer mee bezig?
“Ik ben met verschillende dingen bezig! Op dit moment ben ik mijn opleiding voor directiesecretaresse, managementassistent aan het afronden. Ook ben ik onderdeel van Young010, het jongeren adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders. Ik vind het belangrijk om de stem van de jongeren te laten horen en iedereen gelijke kansen te geven. Als ik mijn opleiding heb afgerond start ik in september met een studie communicatie aan de Hogeschool Rotterdam.”

Hoe circulair ben je zelf eigenlijk?
“Ik ben vooral bewust met spullen bezig. Zo gooi ik bijvoorbeeld nooit mijn kleding weg. Deze breng ik zelf al zo’n tien jaar naar een goed doel. Ik doe dit omdat het duurzaam is, maar ik hecht ook veel waarde aan de sociale kant van het verhaal. Naast het zuiniger omgaan met spullen scheiden we bij ons thuis ook het afval. Nu ik mijn eerste reportage voor studio circulair heb gemaakt, ben ik ook wel geschrokken van de hoeveelheid voedsel dat we per persoon weggooien. Ik wil hier wel bewuster in worden.”

Waarom vind jij het belangrijk dat Rotterdam volledig circulair wordt?
“Willen we de wereld gezond houden, dan is het tijd voor verandering. De wereld is niet onuitputtelijk dus ook de mensen in Rotterdam moeten anders gaan leven. Ik vind het belangrijk dat we dit samen aanpakken. De mensen zijn nog onbewust en ik hoop dat een programma als Studio Circulair hier aan kan bijdragen.”

Welk circulair onderwerp spreekt je het meest aan?
“In mijn eerste reportage ga ik op bezoek bij Groente Zonder Grenzen. Zij maken voedselpakketten van overgebleven voedingsmiddelen voor gezinnen die het minder breed hebben. Het feit dat je met één oplossing, meerdere problemen aanpakt vind ik geweldig. Wanneer Groente Zonder Grenzen start in Rotterdam-Zuid wil ik zeker helpen!”

Wat vind jij een mooi circulair voorbeeld?
“Het is iets wat ik zelf al jaren doe, maar kleding weggeven aan een goed doel vind ik een mooi circulair voorbeeld. Ik vind het fijn om mijn kleding een tweede leven te geven en er ook nog eens iemand blij mee te maken.”

Wat hoop je dat Studio Circulair losmaakt bij de Rotterdamse volgers?
“Dat we bewust worden van het feit dat het best eenvoudig is om circulair te leven. Kleine veranderingen zijn namelijk eenvoudig toe te passen. Zo begreep ik van Groente Zonder Grenzen dat andere snijtechnieken van groente al zorgen voor minder voedselverspilling. Ik hoop dat dit soort tips ook gebruikt gaan worden. Het kleine verschil, heeft al een grote invloed op de samenleving. Mijn motto is dan ook; voor een betere wereld, begin thuis.”