Rotterdam zit vol goede ideeën. En die hebben we hard nodig om te zorgen dat we circulair gaan leven. Circulair? Dat betekent: het duurzamer produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. Zodat de stad en de rest van de wereld een prettige plek blijft om te wonen.

Sinds juni 2021 helpt Julia van Santbrink bewoners met het uitvoeren van hun circulaire ideeën. Dat doet ze samen met nog een aantal collega’s. De circulaire wijkaanpak, noemen we dat. Is dat ingewikkeld? “Nee hoor, meer dan een idee heb je niet nodig!”

Even voorstellen
Julia van Santbrink startte in juni 2021 als projectleider circulaire wijkaanpak bij de gemeente Rotterdam. Ze is geboren en getogen Rotterdamse en werkt al zes jaar voor de gemeente. Eerst als jongerencoach, nu als projectleider om wijken en buurten in Rotterdam duurzamer te maken. Ze houdt van de stad. “Je komt in Rotterdam zoveel verschillende mensen tegen van over de hele wereld, dat vind ik heel gezellig. Ik denk dat ik me daardoor ook makkelijk met mensen verbind.”

Ik wil horen wat mensen willen doen
En dat komt goed van pas. Julia gaat samen met haar collega’s op zoek naar de circulaire verhalen en ideeën van bewoners. “Ik wil mensen niet zeggen wat ze moeten doen. Ik wil juist horen wat zij wíllen doen. Alleen samen kunnen we zorgen voor de stad, de wereld en een fijne toekomst.”

“Ik word er heel blij van als ik zie wat er allemaal al is ontstaan in de stad de afgelopen periode. Er is zoveel enthousiasme onder bewoners in de stad. Dat werkt aanstekelijk. Daar moeten we op verder bouwen. Ik hoop daarom dat er steeds meer mensen bij ons aankloppen”.

Bewoners samenbrengen
“Er worden veel dingen van bovenaf opgelegd. Terwijl de Rotterdammers zelf al zoveel goede ideeën hebben. Ik wil bewoners samenbrengen en de juiste hulpmiddelen geven om plannen in hun wijk uit te voeren. Ik kan helpen in het contact met de gemeente, subsidies tippen en weet wellicht nog andere financiële mogelijkheden voor de circulaire ideeën van bewoners.”

“Natuurlijk willen we wel wat dingen weten voordat je als bewoner een financiële bijdrage krijgt voor een idee. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je goed kunt laten zien waarmee je jouw nabije buurt duurzamer maakt. Wat ga je doen? Wat levert het op? Voor wie? Is het toegankelijk voor iedere buurtbewoner, ongeacht leeftijd, afkomst enzovoorts? Dat spreken we samen door. En ik denk mee met bewoners om dat concreet te maken als dat nodig is”.

Julia van Santbrink – Fotografie: Jan de Groen

 

Pop-up winkel
Gilbert van Drunen opende 6 weken geleden met hulp van Julia ‘De Moeite Waard’: een pop-up winkel in Carnisse waar bewoners gebruikte spullen een tweede leven kunnen geven. Nu is er ook een plantenasiel aan toegevoegd en staan er workshops op de planning.
Lees meer over De Moeite Waard.

Kledingruil
Angelique Suijkerbuijk opende met hulp van Julia een tweede locatie van de Kunst en Vliegfabriek, waar ze circulaire evenementen zoals een kledingruil organiseert. Lees meer over de kledingruil.

Werkplaats Duurzaam
In een voormalig kantoor van Aktiegroep het Oude Westen vind je sinds kort Werkplaats Duurzaam. Een mooi voorbeeld van circulariteit: bewoners toverden deze ruimte met tweedehands materialen, veel uit de ruimte zelf, om tot circulaire ontmoetingsplaats. Lees meer over deze werkplaats.

Madrie Diepa – vrijwilliger bij de Aktiegroep, maakt van veel oude spullen nieuwe dingen. Ze gooit daardoor bijna niks weg.

Meer bewoners vinden
Julia: “Ik weet zeker dat er door heel Rotterdam duurzame ideeën te vinden zijn. Zoals mensen die spullen kunnen repareren, lekkere producten kunnen maken van het fruitafval van de markt en workshops willen organiseren. Of zoals Gilbert en Angelique een ruilwinkel of evenement willen opzetten. Het is mijn doel om nog veel meer bewoners te vinden die een idee samen verder willen brengen.”


Fotografie: Jan de Groen

 

Wat kun je doen?
Voor Julia zit circulair leven ook in kleine dingen. “Circulair klinkt ingewikkeld, maar het kan ook simpel zijn. Als bewoner kun je minder spullen kopen, je restjes opeten of iets tweedehands kopen.” Lees hier wat je nog meer kunt doen. Of kijk op de circulaire routeplanner . Hier vind je allerlei duurzame winkels, bedrijven en andere plekken bij jou in de buurt.

Geen idee waar je moet beginnen? Bel Julia!
Heb je een idee voor jouw wijk, buurt of straat? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel met Julia van Santbrink op 06 14 30 03 32. Ze maakt je wegwijs binnen de gemeente en andere organisaties. Of weet misschien wel een goede subsidie voor jouw idee. Samen maken we jouw buurt duurzamer! Bellen is sneller, maar mailen kan ook: circulair@rotterdam.nl