Steeds meer Rotterdammers kunnen organisch afval scheiden. Organisch afval bestaat uit resten van groenten en fruit, (gekookte) etensresten en afval uit de tuin, oftewel gfe+t. Dit afval kan worden omgezet in compost: een zwart goedje vol voedingsstoffen die onze grond verrijken, zodat nieuwe planten weer goed groeien. De gemeente bracht een paar weken geleden compost terug naar Rotterdam. GroenGoed ontving, net als vier andere stadstuinen, een vrachtwagen vol.

GroenGoed verbouwt voedsel voor en met de buurt. “Al is voedsel verbouwen niet ons enige doel”, licht secretaris Rutger Henneman toe. “We zetten onze tuinen in voor een heel scala aan maatschappelijke doelen. Van biodiversiteit en ons voorbereiden op klimaatverandering tot gezondheid en mensen met elkaar verbinden.”

Een circulair voorbeeld
De tuinen zijn ooit ontstaan vanuit de ‘Transition Town’ gedachte: gemeenschappen versterken door zoveel mogelijk lokale en circulaire economieën op te bouwen. Onderdeel daarvan is dat afvalstromen weer verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen. “Tuinieren en compost maken, is het concreetste wat hieruit is opgepakt.”

“We zijn uitgegroeid van één klein buurttuintje tot serieuze organisatie met meerdere tuinen door heel Rotterdam.” De kennis, diversiteit, bemiddeling en begeleiding die GroenGoed biedt, ligt aan de basis van het succes, zegt Rutger. “Veel plekken die alleen uit vrijwilligers bestaan, vallen vroeg of laat om. Wij zorgen voor stabiliteit.”

Compost als basisvoorziening
“Ik vind het mooi dat we gratis compost ontvangen van de gemeente, want in mijn ogen is dat net als water, onderwijs en zorg een basisvoorziening die beschikbaar zou moeten zijn voor iedereen. Maar er zitten ook haken en ogen aan. Gemeentelijke compost is niet zo lokaal als het zou kunnen zijn, zoals de compost die we zelf maken.”

Rutgers ideaal? “Dat mensen in een wijk zelf de verantwoordelijkheid nemen voor gezamenlijke compost, door middel van een composthoop in de buurt. Dan worden bewoners zich nog veel bewuster van het proces en heb je minder kans dat de compost vervuild raakt door andere afvalstromen, zoals plastic.”

Ook jouw gfe+t-afval is een voedingsbodem voor nieuw groen. De gemeente wil de komende jaren in steeds meer wijken containers voor dit afval neerzetten, zodat over een paar jaar alle Rotterdammers makkelijk organisch afval kunnen scheiden.

Meer stadstuinen ontvingen compost van het Rotterdams gfe+t-afval. Lees ook de verhalen van:

Op sommige van deze plekken kunt u ook compost ophalen.

Tekst: Merel Nolet
Fotografie: Jan de Groen