Dat onze stad barst van de waardevolle grondstoffen en materialen, blijkt ditmaal in de Claes de Vrieselaan. Daar worden namelijk drie panden gesloopt. Maar voordat dat gebeurt, halen we eerst alle bruikbare elementen eruit. Tijdens een veiling konden bewoners uit de buurt onlangs bieden op deuren, fonteintjes, glas-in-lood-ramen, dakpannen en allerlei andere dingen die zij mooi vinden voor in hun eigen huis. Daarnaast wordt zoveel mogelijk bouwmateriaal bewaard voor de bouw van nieuwe huizen op die plek. Ook worden houten delen gebruikt voor een nieuwe houtwerkplaats bij het Buurtpaleis in Middelland.
Een bom die niet is afgegaan uit de Tweede Wereldoorlog, een zogeheten blindganger, is de reden van de sloop. De opbrengst van de verkoop gaat naar Het Wijkpaleis, zij investeren het geld in buurtprojecten. De sloopwerkzaamheden aan het pand beginnen in september.
- Gina is vlogger bij OPEN Rotterdam en ging langs bij de veiling. Kijk met haar mee!
- Ook de NOS was op locatie.
Circulair bouwen belangrijk voor de stad
De bouwsector is een van de grootste verbruikers van natuurlijke hulpbronnen en energie. De productie van bouwmaterialen heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Er is namelijk een enorme hoeveelheid energie nodig en het zorgt voor veel CO2-uitstoot. Rotterdam wil in 2050 een groene en levendige stad zijn die op alle vlakken circulariteit ademt. Die ruimte schept voor circulair werken en handelen. Daarom is het belangrijk om (bouw)materialen slim te hergebruiken.