Plastic afval goud waard? Ja! En dat benadrukken de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam en Plastic Whale met de bouw van een speciale gouden Plastic Whale. Deze bijzondere sloep is gemaakt van plastic flesjes die zijn opgeraapt tijdens de Wereldhavendagen. Plastic Whale deed dit samen met bedrijven en schoolkinderen. Dinsdagmorgen 9 oktober luidde het officiƫle startsein voor de missie van de gouden sloep.

Voorafgaand aan de ingebruikname van de gouden Plastic Whale was er een brainstorm met leerlingen van de Rotterdamse basisschool De Globetrotter. Dit onder leiding van Missing Chapter Foundation, een stichting met expertise in kind-inclusie en dialoog tussen generaties. De kinderen bedachten wat gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam nog beter kunnen doen om van Rotterdam een circulaire stad te maken. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld nog meer zwerfvuil en hoe gaan we de plastic soep opruimen? En wat kunnen we van al dat opgeviste plastic afval maken en geven we het een tweede leven?

Gouden Plastic Whale
Plastic Whale zet zich in voor plasticvrije wateren en maakt design sloepen van opgeviste plastic flesjes. Plastic Whale is gestart in Amsterdam. Met deze boten vissen vrijwilligers en schoolkinderen (kosteloos) plastic op ondersteund door educatie op school. De gouden Plastic Whale is de tweede boot die in Rotterdam naar plastic gaat vissen. Hierdoor kunnen meer schoolkinderen meevaren en leren over het zwerfafval in de Rotterdamse haven en rivier.

Rotterdam als circulaire hotspot
De Rotterdamse haven speelt een belangrijke rol in de transformatie naar een circulaire economie. Veel van de goederen en grondstoffen die er worden overgeslagen verdwijnen de komende jaren. Transport over land en water wordt bovendien steeds duurzamer en er is meer aandacht voor het zwerfvuil in de voormalige stadshavens en in de Nieuwe Maas.