Wat hebben een ecosoof, een taalmilieucoach en een fermentatiespecialist gemeen? Dat ze gewoon doén, elke dag opnieuw. We openen het festival met drie frisse, geestverruimende verhalen. Deze sprekers zijn: Henk Oosterling, Houria Tourich en Sanne Zwart. Na de sprekers gaan we zelf ook DOEN in een activerende, creatieve workshop.
Henk Oosterling leert Rotterdamse schoolkinderen koken en judoën. Raar? Helemaal niet: “In ons bestaan hangt alles met elkaar samen. Wat wij thuis doen, heeft effect op mensen aan de andere kant van de wereld en komt uiteindelijk weer bij ons terug.” Henk bewijst elke dag dat gewoon in je directe omgeving dóen, werkt. Vraag hem zelf hoe dan!
Houria Tourich is taalmilieucoach in Bospolder/Tussendijken, één van de vijf armste postcodegebieden van Nederland. Bewoners zijn bang voor de stijgende energierekening. Houria helpt bij het doen van reparatieverzoeken, sluit waterbesparende douchekoppen aan en legt uit hoe je op inductie lekker kookt. Daarmee brengt ze de energietransitie elke dag dichterbij. Vraag haar zelf hoe dan!
Sanne Zwart gebruikt gisten en bacteriën om voedsel langer houdbaar te maken. Fermenteren heet dat. Als je lokale groenten fermenteert, sla je twee vliegen in één klap: minder voedselverspilling én minder -kilometers, wat enorm scheelt in uitstoot. Maar hoe maak je kimchi van Hollandse spruiten? Sanne vertelt! TIP: Sanne geeft woensdag een workshop zodat jij thuis aan de slag kan!
Leg alvast klaar. In het tweede deel ga je zelf aan slag. Zorg dat je stukken karton (bv van oude dozen), wit en zwart papier, witte en zwarte verf en/of zwarte stiften klaar hebt liggen. Plus één contrastkleur: goud, neon roze of knalgeel!