Niet alleen aan het strand. Elke plek in onze stad is het begin van de zee als het om vervuiling gaat. Want het afval dat op straat belandt, komt via putten in ons riool. Of het flesje, het zakje chips, de koffiebeker, het lege bakje patat waait sloten, meren, watergangen, rivieren en andere wateren in. Zo komt een groot deel van het zwerfafval uiteindelijk terecht in zeeën en oceanen. Dan is het onderdeel van de wereldwijde vervuiling: de plastic soep.

Schadelijk voor mens, dier en milieu
Afval in water is schadelijk voor mens, dier en milieu. Bovendien ziet het er rommelig uit. Plastic afval zorgt voor microplastics in het water dat eigenlijk nooit vergaat. Grotere stukken breken onder invloed van zonlicht, zuurstof en wrijving af in kleinere stukjes. Deze kleine stukjes plastic worden door vissen en andere dieren vaak gezien als voedsel. Wanneer wij deze dieren eten komt ook het plastic in ons lichaam.

Een schildpadje redden is zo makkelijk
Het is heel makkelijk om dit te voorkomen. Gooi je afval gewoon in de bak. Elke keer als jij dit doet, red je een schildpad, een vis, het koraal en al het andere mooie onderwater leven wat onze wereld nu nog heeft.

Wat doet de gemeente Rotterdam?
Wil je weten wat de gemeente Rotterdam samen met allerlei andere partijen doet om zwerfafval in het water tegen te gaan? Kijk dan op www.rotterdam.nl/afvalvrijewateren.

Tegels
De gemeente Rotterdam legt de komende tijd 50 gouden tegels in de stad en hoopt daarmee mensen bewust te maken van de noodzaak om afval in de bak te gooien. We zijn immers samen verantwoordelijk voor een schone gezonde stad en zee. Ook het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat gaan tegels op hun locaties leggen. De eerste tegel is op 1 september 2021 gelegd door wethouder Bonte (Duurzaamheid) en museumdirecteur Bert Boer bij het Maritiem Museum Rotterdam.

De tegels zijn gemaakt door Better Future Factory. Zij produceerden de tegels helemaal van plastic afval. Een groot deel van dat afval is zelfs afkomstig uit Rotterdamse wateren.

Jouw eigen tegel?
Wil jij met jouw bedrijf, school, initiatief of organisatie ook in aanmerking komen voor een tegel? De gemeente geeft 25 extra gouden tegels weg! Laat via een reactie op de post op onze Instagram of Facebookpagina waarom jullie graag een tegel willen en wat jullie doen om troep niet in zee te laten komen.

Om een tegel te kunnen krijgen, voldoe je in ieder geval aan onderstaande punten:

  • Je vervult op een of andere manier een aantoonbare actieve rol om jouw omgeving schoon te houden zodat afval niet in het water terecht komt.
  • Je hebt eigen grond om te tegel in te leggen (als je bijvoorbeeld een school bent, is dat het schoolplein).