Rotterzwam verzamelt koffiedik voor wetenschappelijk onderzoek

Wist je dat in een kopje koffie maar 0,2% van de koffieboon zit? De rest blijft achter als koffiedik in het apparaat. En dat is waardevolle grondstof! Je kunt het onder andere als bodemverbeteraar gebruiken. Rotterzwam doet momenteel samen met de Universiteit van Wageningen uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden van koffiedik als bodemverbeteraar en het effect wat dat op de bodem heeft.

De gemeente Rotterdam helpt mee met de inzameling van koffiedik voor dit onderzoek. Ton Schuiten (afdelingshoofd concernhuisvesting) vertelt: ‘Rotterzwam haalt wekelijks het koffiedik op met een elektrisch busje uit automaten van het Stadhuis, het Timmerhuis en de Librijesteeg. Het is mooi dat we op deze manier als gemeente kunnen bijdragen aan het onderzoek’. Tot nu toe leverde dat op:

 

Aantal kilo’s koffiedik dat is ‘gered’ van de afvalberg 3228 kg
Aantal kg Co2 dat is bespaard 749 kg
Dat staat gelijk aan aan autorit van 2996 km

 

Hier lees je hoe bovenstaande cijfers zijn berekend.

Circulair
Joost van Maaren (manager circulair) geeft aan waarom dit zo belangrijk is. ‘Eerder hebben we koffiedik als bodemverbeteraar al op kleine schaal toegepast als experiment. Planten groeien er goed op. Maar je mag het alleen nog maar in plantenbakken doen. De wet staat nog niet toe om het ook daadwerkelijk in de vaste grond te gebruiken. Door gedegen wetenschappelijk onderzoek, waarin onderzocht wordt wat het effect is van het gebruik van deze stoffen op het bodemleven, is het mogelijk om de ‘afvalstatus’ van koffiedrab te veranderen. Daarmee wordt het gebruik voor andere grootschalige duurzame toepassingen een stuk eenvoudiger. En zo verdwijnt er uiteindelijk minder afval in de verbrandingsoven en hoeven we voor bemesting geen andere bronnen meer te gebruiken. Circulair ten top!’

Bitterballen
Jente de Vries is projectleider bij Rotterzwam. Zij vertelt: ‘op dit moment kweken we er overigens ook al oesterzwammen mee. Dus het is ook al grondstof voor een lekker zwammetje in de salade of een oesterzwambitterbal bij de borrel. Zo zijn we samen circulair bezig met jouw bakje koffie!’