Voor het zesde jaar op rij steunt Rotterdam initiatiefnemers met een goed plan voor de stad. Na een uitgebreide beoordeling heeft de stadsjury van CityLab010 besloten dat 47 innovatieve initiatieven aan de slag kunnen dankzij een startbudget. Samen goed voor €3 miljoen. Hier zitten 11 mooie circulaire initiatieven bij. Bekijk ze snel!

  • Circulaire energieopslag
    Zij geven afgeschreven deelscooteraccu’s een tweede leven als opslagsystemen voor duurzame energie.
  • Circulaire medische handschoenen
    Euronitrile ontwikkelt met het Erasmus MC en de HR een biodegradeerbare medische wegwerphandschoen. Een circulaire handschoen opgebouwd uit biobased grondstoffen, vatbaar voor vergisting op locatie of versnelde afbraak erbuiten. In het Erasmus MC zorgt dit direct voor 103 ton C02-reductie p/jaar.
  • Circulaire zeep tegen verspilling
    Kusala Gifts wil reststromen van Rotterdamse ondernemers in het assortiment ambachtelijke zepen verwerken. Met geredde olijfolie, olie van koffiedik, en regenwater kan een zeep 65% circulair worden.
  • Falafval
    FALAFVAL voert de strijd tegen voedselverspilling! Zij maken duurzame & plantaardige falafel van overgebleven groente-en fruitpulp.
  • Green Roof Initiative
    Groene daken zijn goed voor het ecosysteem en onze levenskwaliteit. Ze vangen fijnstof af, gaan hittestress tegen en zorgen voor beter watermanagement. Dit initiatief heeft een circulair systeem bedacht dat een spectaculair dakenlandschap oplevert. Het is modulair van gerecycled plastic en past op ieder dak.
  • Leafy
    Dit systeem verkleint de keten tussen bedrijf en vork, bespaart grondstoffen en vermindert de uitstoot.
  • De Wierfabriek
    De Maasplaat is een duurzaam alternatief voor MDF en spaanplaat. Het is gemaakt van de resten van zeewier, nadat waardevolle eiwitten uit de plant zijn gehaald. Het is een nieuw materiaal, met een schoon proces zonder schadelijke kunsthars, waardoor je het goed in circulaire producten kunt toepassen.
  • Rotterdam Maakstad
    3d-printtechnologie stelt ons in staat om slimmere, holle producten te maken. Zo kan er eenvoudig tot wel 50% materiaal bespaard worden waarmee CO2-footprints van producten substantieel verlaagd kunnen worden.
  • SavFood
    SavFood pakt het probleem van voedselafval uit reststromen (verwerkende industrie) aan met nieuwe, innovatieve en hoogwaardige producten. In de eerste fase werken ze aan reststromen van aardappelschillen.
  • Seaweed Yarn & Dye
    Seaweed Yarn & Dye is opgericht door Nienke Hoogvliet en Anne Boermans. Anne & Nienke zijn overtuigd van de impact en potentieel van het gebruik van lokaal zeewier en haar reststromen voor het commercieel gebruik van garen en verf.
  • VeggiHap
    VeggiHap heeft als missie om mensen op een leuke en makkelijke manier gezonder laten eten. Daarom maken ze 5 heerlijke pasta’s met meer dan 50% groente. Ze gebruiken groente van lokale boeren. Deze groente redden ze van de verspilling omdat ze niet mooi genoeg zijn of overgeproduceerd zijn.

 

CityLab010
De 47 initiatieven die een startbudget ontvangen zijn verwerkt in een juryrapport dat te vinden is op www.citylab010.nl. Hier staat ook het uitgebreide rapport met daarin alle scores en toelichtingen van de Stadsjury.