Elke bakker houdt aan het einde van de dag een aantal broden over. Dus ook Bakker Uljee in Rotterdam-zuid. Voor directeur/eigenaar Thomas Uljee, was dit een goede reden de Eurobakker op te richten. In deze winkel wordt ambachtelijk brood en banket van een dag oud tegen  kostprijs verkocht. Henri Overweg, Hoofd Verkoop van Bakker Uljee hierover: ‘Zo voorkomen we dat we prima voedsel moeten weggooien en zorgen we ervoor dat mensen die zich normaalgesproken geen ambachtelijke producten kunnen veroorloven, dit brood en banket toch kunnen kopen.’

Hoe is het idee voor een Eurobakker ontstaan?
‘Een bakker bakt ongeveer 10% meer dan hij verkoopt. Dat doet íe omdat hij aan het einde van de dag geen ‘Nee’ aan z’n klanten wil verkopen. Normaalgesproken worden het brood en banket aan het einde van de dag weggegooid. Thomas Uljee vond dit niet meer van deze tijd en kreeg het idee van de Eurobakker. “Hier verkopen we het onverkochte brood en banket van gisteren. Een brood, dat normaal 3 euro kost, kost bij de Eurobakker 60 cent. Dus nee, we maken er geen winst mee. Dit is het doel van de winkel dan ook niet. We doen dit omdat het brood en banket nog prima te eten is en het dus zonde is om het weg te gooien.’

Hoe lang doen jullie dit al?
‘We zijn hier 14 jaar geleden mee begonnen. Wij waren al maatschappelijk aan het ondernemen toen het woord niet eens bestond. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft trouwens de voorwaarden opgesteld. Hier houden we ons keurig aan. En ook het brood dat wij in de Eurobakker niet verkopen, krijgt weer een bestemming. Stichting Foodsharing haalt het op en deelt het, met de hulp van vrijwilligers, nog diezelfde avond uit via FoodShops in acht Rotterdamse wijken. Er wordt dus geen kruimel weggegooid.’

Hoe gaat het eigenlijk in z’n werk?
‘Aan het eind van de dag wordt in elke winkel al het brood gesneden, gaat het in een zak en komt er een Eurobakker-sticker op. Het onverkochte gebak gaat aan het einde van de dag de koeling in. De volgende morgen haalt een wagen het op en brengt het naar de Eurobakker op de 1e Middellandstraat. De winkel gaat om tien uur open en dan staan de mensen al voor de deur. Heel soms komt de wagen wel eens in een file, dan is de rij nog langer.’

Waarom is er voor de 1e Middellandstraat gekozen als locatie?
‘We zochten een plek waar mensen wonen die normaalgesproken niet in staat zijn om ambachtelijk gemaakte producten te eten. Maar tegelijkertijd wilden we niet dat de Eurobakker een concurrent werd van Bakker Uljee. Omdat Bakker Uljee op de zuidoever  zit, zochten we dus een locatie op de noordoever. En dat werd de 1e Middelllandstraat.’

Wel eens geprobeerd om samen te werken met andere bakkers?
‘Ja, maar dat werkte niet. Toen we gingen samenwerken met een andere bakker en met hem een aantal winkels openden, bleek deze bakker een erg onevenwichtig aanbod te hebben. De ene dag lag de winkel vol met krentenbollen. Een dag later lagen er alleen maar eierkoeken. De klanten wisten van te voren dus niet wat ze er konden kopen. Wij halen ons brood en banket uit onze zeven winkels. Dit zorgt elke dag voor hetzelfde en ook evenwichtig aanbod.

Heb je nog een gouden tip tegen voedselverspilling?
‘Dat is simpel. De mensen kopen veel te veel. Als de mensen bewuster zouden kopen, zouden we veel minder hoeven weg te gooien.’

Heb jij wel eens oud brood over?
In deze video laat chefkok Ramon Beuk zien hoe je van oud brood lekkere snoepbrood maakt.

Meer over Meesterbakker Uljee