Brood is heel lekker en geeft het lichaam energie. Maar wist je ook dat je met oude broodresten energie kunt maken? In de vorm van biogas. Zo kun je dus met brood bijvoorbeeld je gasfornuis laten branden. Verspreid in Rotterdam staan meer dan 100 collectebakken waar je oud brood kunt inleveren. Het brood wordt opgehaald door GroenCollect en vervolgens omgezet in biogas. De broodbakken worden beheerd door adoptanten. Reporter Wilma van der Wilt ging met Akash Soekah van GroenCollect mee in zijn ronde lang de broodbakken.

GroenCollect
GroenCollect haalt behalve broodresten ook ander organisch afval op, zoals groente, fruit en etensresten.
En koffiedik van de horeca. Bedrijven kunnen de ingezamelde resten vervolgens gebruiken om weer iets mee te maken. GroenCollect rijdt rond met elektrische voertuigen. Dit is beter voor het milieu en bovendien is het makkelijker verplaatsen door de binnenstad.  

Theo van Sprundel is één van de vele adoptanten. Hij beheert vrijwillig een broodbak bij hem in de straat. Voorheen werden de broodresten in alle vroegte op het plein gegooid. De meeuwen en ratten die erop af kwamen zorgden voor flink wat overlast. “De wetenschap dat het autootje van GroenCollect rijdt op het brood wat ik verzameld heb. Dat is één van de dingen die ik er heel erg leuk aan vindt.” Aldus Theo.  

Waarom?
In Rotterdam gooien we veel brood weg. Het verdwijnt in de vuilnisbak of we voeren het aan dieren. Zonde! Het eten van broodresten is slecht voor de gezondheid van dieren. Brood op straat trekt ook ratten, meeuwen en duiven aan. En deze dieren kunnen zorgen voor overlast. Daarom is het sinds 1 juli 2022 in heel Rotterdam verboden om aan dieren etensresten te voeren of deze voor hen achter te laten.  

Maar brood in de vuilnisbak gooien is ook zonde! Want oud brood kunnen we dus gebruiken om groene energie van te maken. Van één brood kun je een ledlamp maar liefst vijf dagen laten branden.   

Wat kun jij doen?
Oud brood over? Gooi het (zonder plastic) in één van de 130 speciale broodbakken. Check de Routeplanner voor de locaties.  

Adoptant worden? Een broodbakadoptant zorgt dat de bak schoon blijft en dat er geen plastic zakjes en ander afval in terechtkomt. Wil je als vereniging, school of bedrijf ook een broodbak adopteren? Stuur dan een e-mail naar broodbak@groencollect.nl 

Probeer sowieso zo min mogelijk brood en ander voedsel weg te gooien. Tips tegen voedselverspilling vind je hier.