Ze hebben landelijk al meer dan 110.000 kilo voedsel ‘gered’. Eten dat niet is weggegooid, maar waar driegangenmaaltijden van zijn gemaakt. Voor mensen uit de wijk die normaal niet zo veel anderen zien. BuurtBuik heet de (vrijwilligers)organisatie die hiervoor zorgt. Ze zijn sinds enkele maanden ook in Rotterdam actief.

Nederlandse huishoudens verspillen gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar, zo heeft het Voedingscentrum vorig jaar berekend. Dat is maar liefst zo’n 10% van het gekochte voedsel. Vooral brood, zuivel, groente en fruit verdwijnen massaal in de afvalcontainer. Niet omdat de kwaliteit van deze producten onvoldoende zou zijn, maar omdat mensen te veel eten inkopen. Of te veel koken.

Zonde
Volgens Dick Rensen, coördinator van de Rotterdamse vestiging van BuurtBuik, gaat het vaak al mis bij de bedrijven die voedsel importeren. Dus nog voordat het bij de supermarkten en horeca terechtkomt. ‘Als er bijvoorbeeld drie stuks fruit rot zijn dan wordt vaak de hele partij – honderden stuks – afgekeurd. Dat gebeurt op basis van de hoge eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid. Dat is zo zonde.’

BuurtBuik kijkt vooral naar het aanbod van lokale marktkooplui en supermarkten. Producten die de houdbaarheidsdatum naderen of die aan het einde van een marktdag niet zijn verkocht. Rensen: ‘Onze Rotterdamse vestiging heeft afspraken gemaakt met vijf leveranciers. Vooral met groente- en fruitverkopers op de Afrikaandermarkt en met een enkele supermarkt. Wij krijgen die producten voor niets. Onze vrijwilligers maken daar op dezelfde dag een voedzame driegangenmaaltijden van. Die serveren we elke woensdagavond gratis uit in een ontmoetingsruimte in de Tarwewijk. In de Cultuurwerkplaats. Afgelopen weken hadden we gemiddeld zo’n 20 à 25 eters per keer.’

Bijzondere ontmoetingen
BuurtBuik richt zich vooral op de Rotterdammers die niet zo veel contacten hebben met anderen. Dat zijn vaak ook de mensen die het financieel niet zo breed hebben. De meeste vrijwilligers zijn studenten. Zij halen het voedsel op met de bakfiets en bereiden de maaltijden. En ze hebben gesprekken met de eters. Rensen: ‘Dat levert bijzondere ontmoetingen op. Zo hoorde ik laatst een bezoeker zeggen dat hij het fijn vindt dat hij door zijn gesprekken met onze vrijwilligers zijn Nederlands kan oefenen. Dat is mooi om te horen.’

Tips tegen voedselverspilling
Van 1 t/m 7 september is het Verspillingsvrije Week. Heeft Rensen nog tips voor lezers die voedselverspilling willen tegengaan? ‘Koop alleen wat je echt denkt te gaan eten. Kijk goed wat je nog in de voorraadkast of koelkast hebt. En realiseer je dat je producten vaak ook nog kunt eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Je zintuigen kunnen dat prima beoordelen. Dus kijk niet alleen naar de datum, maar kijk, ruik en proef.’

Voor meer informatie: BUURTBUIK