Het Rijk heeft een forse ambitie: Nederland Circulair in 2050 – en dat geldt ook voor de bouwsector. De bouw is immers een belangrijke sector in de Nederlandse economie, goed voor een jaarlijkse productie van 60 miljard euro (bijna 7% van het BNP), een directe werkgelegenheid voor 458.000 mensen (ongeveer 5% van de totale werkgelegenheid) en een aanzienlijke indirecte werkgelegenheid.

Binnen de bouwsector hebben bedrijven en overheden tal van projecten ontwikkeld om de transitie naar een circulaire economie in de bouw aan te jagen. Het is nu tijd om samen te versnellen, vinden Rijksvastgoedbedrijf, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Gemeente Utrecht, Dura Vermeer, Van Wijnen, VolkerWessels en de BAM. Dat betekent: meer partijen betrekken, meer markt creëren, en bovendien beter begrijpen hoe we versneld naar de fase van normalisering van de circulaire bouweconomie gaan.

Hoedan
Mede gefaciliteerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken gaan deze koplopers de komende drie jaar in hun eigen bouwpraktijk leren wat circulariteit betekent. Wat betreft de inhoud -wat is circulair aanbesteden, ontwikkelen, ontwerpen etc?- en wat betreft de implementatie -wat moet ik doen om de gehele organisatie circulair te laten zijn?-. De 70 projecten die zij met een circulaire ambitie uit gaan voeren worden ge-audit door een pool aan adviseurs en eigen projectleiders. Wetenschappelijke kennispartijen -verenigd onder ACCEZ- voeren de redactie op alle rapportages, vullen daarmee een operationele toolbox en werken met CB23 toe naar nationale werkafspraken.

In drie jaar tijd moet de toolbox elke partij in de bouwsector in staat stellen om circulair te werken. Circulariteit als het nieuwe normaal! Met opschaling starten we meteen al. De MRA-regio is de eerste die alle bouwpartijen uit de regio oproept zich aan te sluiten. De audits worden in de regio door het Bouwprogramma MRA uitgevoerd. Tevens wordt nu al in de te sluiten Woondeal met het Ministerie van Binnenlandse Zaken verwezen naar de toolbox. Als je in de MRA-regio straks gaat bouwen, dan doen we dat circulair!