Vandaag – op World Oceans Day 2020- ondertekende wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) de intentieverklaring “Community of Practice Plastic (CoPP)”. Rotterdam gaat samenwerken met ruim 20 partijen uit de regio Zuid-Holland aan de aanpak van plastics in rivieren. Om te voorkomen dat het in de oceanen terecht komt.

Plasticvrije zee
Wethouder Arno Bonte is blij met de brede samenwerking. “Onze ambitie is om de Noordzee en onze rivieren vrij van plastic te krijgen. Dat doen we door samen projecten op te zetten om het plastic uit het water te vissen, maar bovenal door er samen voor te zorgen dat er geen plastic meer in het water terechtkomt.”

De betrokken partijen delen kennis en ontwikkelen gezamenlijk nieuwe kennis op het gebied van het meten, afvangen en het stimuleren van hergebruik van plastics in water. De CoPP richt zich in eerste instantie op de Rijn en de Maas en haar zijarmen. Belangrijke vragen zijn hierbij: Hoe kunnen we het probleem van plastics in water goed in kaart brengen (meten)? Hoe kunnen we plastics uit het watersysteem krijgen (afvangen)? En hoe kunnen we deze plastics weer terugbrengen in de productieketen (verwerken)?

Deelnemers CoPP
Aan de CoPP nemen deel: AllSeas, Antea Group, Braveheart Marine, By the Ocean We Unite, Clear Rivers, Deltares, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Heijdra Milieu, Hogeschool Rotterdam, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Rijnland, MRD Marine Support, Natuur- en Milieu Federatie Zuid-Holland, Noria Sustainable Innovators, Plastic Soup Foundation, Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Tauw, Technische Universiteit Delft, The Great Bubble Barrier, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit.

Kijk voor meer informatie op de website van het CoPP.