Sporten is gezond voor lichaam en geest. Maar voor veel sporten heb je spullen nodig. Niet alleen kleding en schoenen, maar ook attributen, zoals ballen en sticks. Helaas is niet iedereen in staat om die zomaar aan te schaffen. 

Reporter Wilma van der Wilt ging langs bij de Sportspullenbank in het HAKA-gebouw aan de Vierhavensstraat in Rotterdam-West. Hier sprak zij met de voorzitter van de Sportspullenbank, Erna Truijens. Het pand staat vol met ingezamelde bruikbare spullen waar mensen die minder te besteden hebben, blij mee worden gemaakt. Daarnaast is het zoals Erna zelf zegt “een sociale werkplaats waar fantastische mensen werken.”

Verspreid over de stad staan ruim 35 containers van de Sportspullenbank waarin mensen sportkleding, -schoenen en andere sportspullen kunnen doneren. Van voormalig wethouder Sven de Langen hebben ze een bus gekregen waar ze ook spullen mee ophalen. 

Lucas van Putten werkt op een project met Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam-Zuid. Voor traumaverwerking is het ook belangrijk dat deze mensen kunnen sporten. Samen met Erna heeft hij 50 pakketten voor hen kunnen samenstellen. 

Alle spullen worden ingezameld voor sportverenigingen en andere partijen die werken met de doelgroep. Of zoals Wilma het verwoordt: “Ze gebruiken de sportspullen als hefboom voor sociale projecten, om mensen aan het sporten te krijgen. Kinderen, vluchtelingen, noem maar op.” 

Spullen die de Sportspullenbank niet kan gebruiken, omdat ze bijvoorbeeld kapot zijn, gaan in de textielbak. Op deze manier worden kleding en schoenen gerecycled en gaat er dus niks verloren. 

Waarom?
De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën. Gemiddeld kopen we 46 kledingstukken per jaar en doen we zo’n 40 kledingstukken weer weg. Eén spijkerbroek bijvoorbeeld kost al gauw 8.000 liter water. Tel hier wat lepels gifstof en de CO2 uitstoot van het transport bij op en je gloednieuwe broek ziet er opeens een stuk minder blinkend uit. Door de levensduur van kleding te verlengen en afgedankt textiel te hergebruiken zorgen we voor een wereld met minder vervuiling en minder afval. 

Wat kun jij doen?
Het meest duurzame wat je kunt doen, is zo lang mogelijk dragen wat je al hebt. Draag je sportkleding niet meer, maar is het nog wel heel? Dan kun je het doneren in één van de containers. Kijk op de Van Zooi Naar Mooi Routeplanner voor de adressen. Doneren aan bijvoorbeeld de Kledingbank of een kringloopwinkel kan ook. 

Is een kledingstuk of een paar sportschoenen kapot? Gooi het niet zomaar in de prullenbak. Zoek hier een textielcontainer bij jou in de buurt. Wel graag even wassen van tevoren en inleveren in een schone, gesloten zak.

Over Wilma gaat circulair
In ‘Wilma gaat circulair’ trekt reporter Wilma van der Wilt de wijken in op zoek naar Rotterdammers die circulair bezig zijn. Klik hier voor meer Wilma gaat circulair.