Vorig jaar wonnen de oprichters van FALAFVAL met een nieuw concept tegen voedselverspilling een prijs van 1000 euro van de Awesome Foundation Rotterdam. Deze organisatie support Rotterdamse initiatieven die de stad mooier, socialer, duurzamer en leuker maken. Daar paste het idee van FALAFVALs’ Ayuk Bakia voor de Circulaire Kantine perfect bij! In het najaar van 2020 zou Ayuk samen met MONO in het Zomerhofkwartier een fysieke plek maken om te experimenteren met circulaire voedselconcepten. De tweede lockdown gooide helaas roet in het eten, maar dat hield de initiatiefnemers niet tegen!

Het concept van FALAFVAL is uitgegroeid tot een hit op festivals en evenementen. De falafel-broodjes gemaakt van groentereststromen vallen in de smaak bij een groot publiek en laten zien dat er van etensresten nog veel lekkers te maken valt. Toen er vorig jaar minder evenementen waren om de broodjes te verkopen, bedacht Ayuk Bakia een nieuw concept: de Circulaire Kantine. Een vaste plek om de FALAFVAL-broodjes te verkopen én een ruimte voor circulaire koks om ideeën uit te testen, zonder eerst een eigen plek te moeten openen.

Wat kan je doen met duizend ‘awesome’ euro’s?
De Awesome Foundation zag in september 2020 hoe het idee van de Circulaire Kantine de stad een stuk mooier en duurzamer kan maken. Laurens van Wesep: ‘De Awesome Foundation heeft een groot netwerk van ondernemers, stichtingen en inwoners met creatieve ideeën. We proberen hen aan elkaar te koppelen om samen initiatieven te realiseren. We wilden graag weten wat de impact kan zijn van de 1000 euro prijzengeld. Als je het wint denk je ‘Yes’, maar als je echt iets wil organiseren, is het zo op. Wij hebben contact met Ayuk, en zij heeft het prijzengeld nog steeds in de envelop zitten. Het plan van de Circulaire Kantine is namelijk iets gewijzigd door de tweede lockdown. Het plan voor de vaste locatie heeft ruimte gemaakt voor een foodtruck, die zij al in hun bezit hebben. Daar willen ze, net zoals in de Kantine, andere voedselinitiatieven gebruik van laten maken. Ze gaan het geld komende tijd gebruiken voor een flexibel inzetbare keuken en aankleding van de truck.’

Pay it forward!
‘Eigenlijk doet Ayuk met haar rollende Circulaire Kantine precies wat wij ook doen: andere initiatieven en creatievelingen de ruimte geven om hun ideeën verder te ontwikkelen. De circulaire foodtruck staat op dit moment al regelmatig op de Rotterdamse Oogstmarkt. Ook zijn ze bezig met een vaste standplaats in Rotterdam. Binnenkort kunnen de uitstraling en inrichting van de foodtruck makkelijk aangepast worden. Nieuwe voedselconcepten met een circulaire basis kunnen er vervolgens testen of hun product aanslaat. Naar verwachting kunnen zij in het voorjaar van 2022 in ieder geval ruimte geven aan vier van deze concepten.

Wij zijn benieuwd hoe dat eruit gaat zien én wat voor lekkers er allemaal in gemaakt gaat worden. Wat ons betreft nu al 1000 euro met veel impact, waarmee niet één, maar meerdere circulaire initiatieven een kans krijgen!’

Heb je een nieuw concept om voedselverspilling tegen te gaan en interesse in samenwerking met de rijdende Circulaire Kantine van FALAFVAL? Neem contact op met Ayuk Bakia via ayuk@falafval.nl of pitch het bij de Awesome Foundation Rotterdam, www.awesomerotterdam.nl.