In Middelland weten ze dat circulair bezig zijn, ook een feestje kan zijn. Van vrijdag 17 t/m zondag 26 september vindt hier De Week van de Omloop plaats. Een wijkfestival vol activiteiten en workshops over het repareren, recyclen, ruilen en met liefde behandelen van je spullen. Voor iedereen is er iets leuks te doen of te leren.

Liefde voor de dingen
Hoe kunnen we onze spullen en materialen zo lang mogelijk in omloop houden, samen met de buren? Het begint met liefde voor de dingen. Tijdens De Week van de Omloop leren buurtbewoners dat door kleine dingen te doen, ze samen als wijk een grote impact kunnen maken. Met de workshops en activiteiten laten de ‘omlopers’ zien waar je in de wijk (en in de stad) terecht kunt om je spullen een tweede leven te geven. Zo leer je chutney maken, een geveltuin aan te leggen of te composteren op je balkon. In het repaircafé kun je terecht om een apparaat te (laten) repareren, sneakers krijgen nieuw leven met de sneaker cleaning workshop van WEAR en een nieuwe outfit scoor je tijdens de tweedehandskledingbeurs.

Een circulair Middelland
Organisatoren Nadia Mooijs en Julia Stoevelaar van De Omloop Middelland: “Als Omlopers richten wij ons op de wijk. Wat kunnen we zelf organiseren en wat kun je zelf doen om bij te dragen aan een circulaire economie? In de wijk, straat of in je eigen huishouden: circulair handelen hoeft niet groot te zijn. Ook kleine acties, zoals je kleding repareren of je eigen plastic bakje meenemen naar de afhaal, dragen bij.”

Om te laten zien hoe dat er in de praktijk uitziet, organiseren zij De Week van de Omloop. Een eerste stap richting een circulair Middelland. “We willen mensen nieuwsgierig maken en laten zien dat circulair ook iets kleins (en leuk) kan zijn zoals het poetsen van je schoenen, een tas maken van je oude spijkerbroek of composteren van je eigen gft.”

Ook dit weekend zijn er nog volop activiteiten. Ga voor het programma en aanmelden naar www.omloopmiddelland.nl.

De Omloop van Middelland is een initiatief van Mooi, Mooier Middelland en Wijkbedrijf de Middellander, in samenwerking met de gemeenteRotterdam.

Foto’s: Instagram Omloop Middelland