Voedsel weggooien is niet alleen zonde voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Aroen Bechan woont in Pendrecht en geeft als energieadviseur zijn buurtbewoners regelmatig advies over energiezuinig wonen. Maar als hobbykok weet hij ook alles over energiezuinig koken en voedselverspilling. Zo vlak voor de feestdagen deelt Aroen graag een paar tips.

Voor veel mensen staat deze feestmaand in het teken van lekker (en veel) eten. Maar hoe voorkom je dat overgebleven eten in de afvalbak verdwijnt? Een van de belangrijkste tips is volgens Aroen Bechan om alvast een paar dagen vooruit te denken. ‘Ga niet een dag voor Kerstmis naar de winkel om je kar vol te laden voor het kerstdiner, maar zorg dat je ook weet wat je de rest van de week wilt eten en koop daarop in. Zo doe je bewuster boodschappen en hoef je niets weg te gooien.’

Afval bestaat niet
Zelf bereidt Aroen elke zondag alvast zijn groenten voor de hele week voor, door ze te snijden, kort te koken (blancheren) en ze in porties in de vriezer te doen. ‘Het groenafval gooi ik niet weg hoor. Daar trek ik bouillon van. Op de markt koop ik voor een euro een kipkarkas, dat gaat erbij voor de smaak.’ Voor alleenstaanden heeft hij de tip om boodschappen te doen

met een andere alleenstaande. ‘Een grote zak aardappelen is veel goedkoper dan zo’n kilootje. Koop die dus en verdeel het. Dat kun je ook doen met rijst of andere bulkverpakkingen.’