Duurzaam kleding kopen hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. En wist je dat het weggooien van oud textiel tegenwoordig op veel manieren kan? Een kleine verandering in je gedrag kan al een grote impact hebben! Met deze tips draag jij bij aan een duurzame en gezonde modewereld.

  1. Daag jezelf eens uit: lukt het je om een paar maanden alleen maar tweedehands te kopen? In Rotterdam is er genoeg aanbod, zoals Dearhunter, Stilleven, Het Goed, Margootje Vintage, Rumba en Episode.
  2. Iets moois gezien in de tweedehandszaak, maar net niet in jouw maat? De kledingmaker kan meer dan je denkt. Voor een paar tientjes heb jij een unieke, vintage broek op maat!
  3. Ruil je kleding! Organiseer een kledingruil met vrienden. Of lever je oude kleding in bij de Swapshop. Je ontvangt dan swappunten die je kunt inleveren voor items uit de winkel.
  4. Naast tweedehandswinkels, zijn er ook genoeg merken die duurzame, nieuwe kleding aanbieden. Ga eens langs bij Joline Jolink, Studio Jux of Patagonia.
  5. Wat heb je écht nodig? Maak een lijst en houd je daaraan. En vooral: wees streng voor jezelf en let op voor impulsaankopen.
  6. Vermijd zo veel mogelijk fast fashionketens. Tuurlijk, de lage prijzen zijn verleidelijk. Maar realiseer je dat deze prijzen ten koste gaan van een ander of het milieu.
  7. Neem eens de tijd om je kast goed uit te zoeken. Wat hangt er, maar draag je nooit? Probeert eens wat nieuwe combinaties uit!
  8. Toch kleding wegdoen? Gooi het niet bij het restafval maar geef het een tweede leven! Er zijn genoeg opties om het in te leveren. Denk bijvoorbeeld aan Drop & Loop of de Swapshop. Ook staan er in Rotterdam 237 textielcontainers waar je kleding in kan gooien voor hergebruik. Zelfs als de kleding kapot of niet meer draagbaar is.
  9. En natuurlijk, er moet ook verandering komen vanuit de industrie. Soms lijkt het lastig om als consument invloed uit te oefenen, maar vergeet niet: met je portemonnee breng je een stem uit.
  10. En tot slot: houd de sociale mediakanalen van Rotterdam Circulair in de gaten voor nieuwe, circulaire initiatieven in Rotterdam!

Ben jij al circulair bezig met textiel? Of heb je nog meer handige tips? Laat het ons weten via info@rotterdamcirculair.nl

Foto: Swapshop