Van ruilen komt huilen? Niet als het aan Imelda ligt. Zij is in de Rotterdamse wijk Middelland verantwoordelijk voor het ruilkastje op de Robert Fruinstraat. Buurtbewoners kunnen hier producten inleveren die ze niet meer gebruiken, maar nog wel houdbaar zijn. Mensen met een kleinere portemonnee mogen de producten hebben zonder er iets anders voor neer te leggen. Imelda: “Eigenlijk is het de bedoeling dat er in ruil daarvoor een ander product in het kastje wordt gestopt, maar we weten dat dit niet voor iedereen haalbaar is”. We spraken Imelda over het belang van het voedselkastje en haar vrijwilligerswerk bij Thuis in West in Rotterdam.

Samen tegen voedselverspilling
Sinds twee jaar hangt het ruilkastje voor voedselwaren aan de buitenkant van buurthuis Thuis in West. Veel buurtbewoners weten het inmiddels te vinden. Om producten mee te nemen, maar ook om ze te brengen. ‘We hebben zo onze vaste leveranciers; iemand komt bijvoorbeeld wekelijks met producten van de markt. Producten die de marktkoopman niet meer verkoopt en die anders weggegooid worden.’ Imelda houdt het kastje schoon en checkt de houdbaarheid van de producten die erin staan. Ze vult deze ook met regelmaat aan. Imelda: ‘Producten staan nooit lang in het kastje, meestal zijn ze na één dag al meegenomen’.

Buurthuis Thuis in West
Imelda behoort tot de groep betrokken vrijwilligers die zorgt dat het buurthuis in Rotterdam West er altijd spic en span uitziet. Haar werkzaamheden variëren; van het zetten van koffie en schoonmaken tot klaarmaken van de ruimte voor bezoek. Voor je het weet staat Koningin Maxima namelijk voor de deur. (Waargebeurd!) In het buurthuis aan de Robert Fruinstraat 28 is iedereen dagelijks welkom voor een kop koffie. Ook vinden hier allerlei activiteiten plaats, zoals muzieklessen van de SKVR, de vrouwenochtend op vrijdag, een Repair Café en elke zondag een viering met muziek.

Armoede in de wijk
Het ruilkastje is van groot belang ziet Imelda, er is veel armoede in de wijk. ‘Ik ben niet rijk, maar heb gelukkig genoeg geld om te eten en te drinken. De voedselkast is er voor mensen voor wie deze primaire behoefte een uitdaging wordt.’ Heb jij producten in de kast staan die je niet meer gebruikt, maar die nog wel houdbaar zijn? Laat ze achter bij één van de ruilkastjes in de wijken. Zo voorkom je voedselverspilling én maak je er iemand anders blij mee!

Check de Van Zooi Naar Mooi routeplanner voor een overzicht van ruilkasten en weggeefkasten.