De productie van mode is heel slecht voor het milieu: één spijkerbroek kost al gauw 8.000 liter water. Tel hier wat lepels gifstof en de CO2 uitstoot van het transport bij op en je gloednieuwe broek ziet er opeens een stuk minder blinkend uit. Gelukkig kent Rotterdam steeds meer circulaire initiatieven.

Circulair? Dat betekent: het duurzamer produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. Zo ruilden buurtbewoners van Carnisse in april een nieuwe garderobe bij elkaar in de Kunst en Vliegfabriek. Gezellig, duurzaam en je vindt er nog eens wat!

De Kunst en Vliegfabriek startte in 2021 met geld van de gemeente Rotterdam. Angelique Suijkerbuijk, medeoprichter en organisator van de kledingruil draagt graag bij aan de duurzame ambities van de stad.

Teveel afval
“Mensen zijn zich vaak nog niet bewust van wat ze weggooien, er zwerft zoveel afval in de wijk. Daar wil ik iets aan doen.” Voor het uitvoeren van haar circulaire ideeën krijgt Angelique geld van Julia van Santbrink vanuit de Circulaire Wijkaanpak van de gemeente. En via Wijkplatform Carnisse kwam ze in contact met projectcoördinator Eva-Mirre Dam. Toen ontstond het idee voor een kledingruil.


Angelique Suijkerbuijk

Kleding ruilen: persoonlijker dan kopen
Studente Elisabetta Gobbo (26) tikte al twee items op de kop. Een mooie geruite broek en een tijdloos T-shirt. Ze houdt van kwaliteit en zegt dat nieuwe kleding vaak al na een paar keer wassen een enkeltje textielcontainer oplevert. Dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn, ontdekte ze op de maandelijkse clothing swaps van de Erasmus Universiteit.

“Wat ik leuk vind aan ruilen, is dat je unieke kledingstukken vindt, duurzaam bezig bent en ziet waar je kleding terechtkomt. Je hebt er echt een gezicht bij en dat sociale aspect maakt het leuker dan shoppen in een vintage winkel.”


Elisabetta Gobbo - fotografie Jan de Groen

Ook Sanne Groefsema (31) is er vooral voor de gezelligheid. Ze kent nog niet veel mensen in de wijk, dus het is een ideale plek om buurtgenoten te leren kennen. Als ze tijd heeft, probeert ze bewust te kopen. “We kunnen niet eeuwig blijven opgebruiken, dus ik vind het belangrijk om dankbaar te zijn voor wat ik heb en zuinig te zijn op spullen.”

Of ze vaker ruilt? “Ik zit in een kledingruilketting: een WhatsApp groep waarmee tassen tweedehands kleding rondgaan door Rotterdam Zuid.”


Sanne Groefsema - fotografie Jan de Groen


Duurzaam en laagdrempelig

Eelkje Christine Bosch (38) waaide spontaan aan toen ze door de grote ramen van de Kunst en Vliegfabriek naar binnen keek. Ze ruilt vaker kleding – ook gewoon bij vrienden thuis. “Het is duurzaam, je vindt er bijzondere dingen en de drempel om iets nieuws te proberen is laag.”

Ze hoopt dat de kledingruil – bij haar op de hoek – vaker wordt georganiseerd. Als stabiele factor in de wijk trek je een diverser publiek aan. “Het zou mooi zijn om op deze manier ook sociale bubbels te doorbreken.”

Of die volgende keer er gaat komen? Aan Angelique ligt het niet, zij zit vol plannen. Elk seizoen een kledingruil, een repair café en workshops restjeskoken staan al op haar mentale agenda.


Eelkje Christine Bosch – fotografie Jan de Groen


Wil jij jouw wijk ook duurzamer maken?

Angelique bedacht deze kledingruil, waar bewoners uit Carnisse kleding kunnen ruilen. Zo hoeven zij niet iets nieuws te kopen. Goed voor de portemonnee én hartstikke circulair, want zo zorgen we ervoor dat er minder afval ontstaat.

Geen idee waar je moet beginnen? Bel Julia!
Heb jij als bewoner of ondernemer ook een goed idee om jouw wijk, buurt of straat circulairder te maken? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel dan met Julia van Santbrink op 06 14 30 03 32. Zij kan vanaf 11 juli met jou meedenken. Ze maakt jou wegwijs binnen gemeente en andere organisaties. Of weet misschien wel een goede subsidie voor jouw idee. Julia vertelt hier hoe zij dat doet.

Ook een duurzame kledingkast voor een klein budget?
Wil jij net als Elisabetta, Sanne en Eelkje op een leuke manier je kledingkast verduurzamen? Bezoek eens een kledingruil, organiseer er één met je vrienden, zet je kleding op Marktplaats of ga naar een swapshop.

Nog meer duurzame winkels in jouw buurt
De smaak te pakken? Lees hier wat je nog meer kunt doen. Of kijk op de circulaire routeplanner. Hier vind je allerlei duurzame winkels, bedrijven, inleverpunten en andere plekken bij jou in de buurt.