‘De manier waarop we nu met eten omgaan kan ècht niet meer’

Falafval redt voedzaam eten van de afvalbak en maakt falafel van groente-reststromen. Falafval laat zien dat het anders kan: duurzame, smakelijke en plantaardige falafel en een eerlijke en duurzame keten zonder verspilling. ‘We hopen hiermee ook consumenten en ondernemers te inspireren tot duurzamere keuzes’, zegt Ayuk Bakia, mede-eigenaar.

Wat was een doorbraakmoment voor jullie?
‘Vlak nadat Scifio Minnaard, mijn compagnon, en ik begonnen eind 2019 wonnen we de Aardig Onderweg Award. Dat was het moment dat we konden gaan vliegen! We kregen veel publiciteit maar ook een geldprijs. Daarmee konden we investeren. Ook corona was een keerpunt en heeft als versneller gewerkt. Ons plan was om met onze falafel op alle festivals te staan. Dat ging natuurlijk niet door vanwege corona. In plaats daarvan hebben we een pop-upwinkel geopend in een bar en doe-het-zelfpakketten gemaakt. Dat loopt zo goed dat we de testfase op de festivals kunnen overslaan en verder kunnen met onze strategie. We willen de stap maken naar retail. En ons assortiment van verschillende soorten falafel uitbreiden met zelfgemaakte sauzen. We richten ons op bijvoorbeeld ecowinkels. En over een week of drie starten we met onze eigen webshop! De horeca willen we ook blijven bedienen, voor die markt ontwikkelen we diepvriesballetjes. Sinds kort zitten we in BlueCity waar we ook een grotere keuken hebben met meer mogelijkheden.’

Hebben jullie iets onderschat en hoe zijn jullie daarmee omgegaan?
‘Onderschat niet echt, maar er waren wel uitdagingen. Bijvoorbeeld voedselveiligheid bij reststromen. Wij halen bijvoorbeeld bij een snijderij snippers paprika en ui op die overblijven.  Er is veel goede wil voor circulair maar niemand weet hoe je het precies moet doen. Je moet zelf het wiel uitvinden en een nieuwe keten maken.‘

Wat is jullie tip voor andere circulaire start-ups?
‘Gewoon ergens beginnen! Dat is soms lastig omdat nog niet alle informatie er is. Maar je komt er dan vanzelf achter welke kant je op moet. En zorg dat je mensen om je heen hebt die je kunnen helpen. Je hoeft niet alles zelf te doen en overal verstand van te hebben. Als je dingen uitbesteedt, kun je sneller groeien. Stel je open en kijk wat je voor elkaar kunt betekenen.’

Hebben jullie tips voor de gemeente om de circulaire economie meer te stimuleren?
‘Ik heb bij het opstarten de pragmatische aanpak gemist. Er wordt veel geroepen over circulariteit en het staat hoog op de agenda. Ik kon geen laagdrempelige informatie vinden waar je direct iets mee kunt in de praktijk en die behapbaar is voor iedereen. Niet alleen voor ondernemers maar voor elke Rotterdammer. Met bijvoorbeeld voorbeelden van hoe je duurzaamheid in het alledaagse leven kunt toepassen. Duurzaamheid is een vaag begrip geworden en dat is jammer want het betekent gewoon spaarzaam omgaan met grondstoffen. We moeten het sámen doen, ondernemers en particulieren.’

www.falafval.nl