Balkons bekleed met songfestivalteksten en woonkamers versierd met circulaire slingers. Tientallen gelukkige Rotterdammers zit er tijdens het Songfestival helemaal in stijl en verantwoord bij. Zij wonnen een SING ALONG at home pakket voor het hele gebouw! In het pakket zitten feestartikelen van gerecycled materiaal zoals vlaggen, sjaals, sokken, mondkapjes, onderzetters en een shopper. Abdel Tahraoui, directeur Stadsbeheer, Schone en Circulaire stad van gemeente Rotterdam, zat in de jury van de SING ALONG at home actie. We vroegen hem naar de motivatie van de deelnemers en naar het Songfestival als voorbeeld voor andere festivals in Rotterdam.

Uit alle inzendingen werden de winnaars van de SING ALONG at home-contest onlangs bekend gemaakt: De Kolk (seniorenflat, Delfshaven), De Startmotor (community voor jongeren, Zuid) en Simeon en Anna (woonzorglocatie, Zuid). Abdel Tahraoui: “De ene motivatie raakte me nog meer dan de andere. Neem bijvoorbeeld De Kolk waar veel ouderen wonen. Het mooie daar vond ik de positieve energie die buren elkaar geven. We hebben het in deze tijd elke dag over vrijheid en wat we wel of niet meer kunnen doen. Hun motivatie was: we moeten het met elkaar doen, en grijpen elke gelegenheid aan er iets positiefs van te maken!”

Geen beperking
Het Songfestival in Rotterdam is het meest circulaire songfestival tot nu toe. Voor de gemeente een grote kans om het thema breed onder de aandacht te brengen. Abdel: “Bij het streven naar onze circulaire ambitie spelen ook festivals een grote rol. Het is mooi om te zien dat de circulaire opgave bij een evenement als het Songfestival niet als beperking wordt gezien, maar er vooral kansen worden gepakt om materialen te hergebruiken en de aarde zo min mogelijk te belasten. Zo geven we de circulaire economie een boost.”

Innovatieve oplossingen
Binnen de Rotterdamse festivals wordt al aandacht besteed aan circulair organiseren, maar er valt nog steeds genoeg te winnen. De gemeente Rotterdam zit daarom regelmatig om de tafel met alle organisatoren. Zij moeten door het huidige beleidskader voor evenementen een goed plan laten zien hoe zij omgaan met het afval, en het voorkomen ervan, om een vergunning te krijgen. Abdel: “Festivalorganisatoren hebben ons als gemeente nodig, maar wij hen ook! Zij weten vaak dingen effectiever en creatiever te benaderen, wat tot innovatieve oplossingen leidt.”

Vatbaarder
Abdel schetst een festival als een mini-samenleving. “Bezoekers gaan er met een hoge intrinsieke motivatie naartoe. Daardoor zijn ze vatbaarder om te luisteren naar hoe je eigenlijk om moet gaan met afval. Mensen zijn er vaak maar voor een korte tijd. Maar als ze een week later naar een park of het strand gaan, denken ze daar ook anders na over hun afval. Dan betekent een festival dus veel meer voor ons dan alleen dat ene dagje.”

 

Rotterdam Circulair
In 2030 is circulair de maatstaf in Rotterdam. Dat betekent verminderen, hergebruiken en recyclen! En dat doen we op z’n Rotterdams: met lef en met elkaar.

Wekelijks brengt Rotterdam Circulair verslag uit over circulaire Rotterdammers én ondernemers. Op de hoogte blijven?

  • Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op FacebookInstagramLinkedIn en Twitter voor het laatste nieuws op circulair gebied en handige tips om zelf aan de slag te gaan.
  • Vier jij het Eurovisie Songfestival? Check deze vijf tips! om dat duurzaam te doen