Band lek, rem kapot, geen achterlicht. Je wilt wel graag fietsen, maar je fiets is kapot. Dat is lastig als je weinig geld hebt voor fietsonderhoud. Of je reparatiespullen niet bij de hand hebt. Er zijn nu publieke Bike Repair Stations op drie plekken in onze stad.  

De stations zijn een initiatief van creatief bureau Kongsi en Give A Bike, met support van de Rotterdamse Fietsalliantie en Rotterdam Circulair.  

Medeoprichter Kelly Leeuwis: ‘Zo zit je snel weer op de fiets én doe je veel langer met de tweewieler. Door fietsen een langer leven te geven en tools te delen, wordt de afvalberg kleiner. En door reparatie en onderhoud beschikbaar te stellen, kan iedereen, ongeacht z’n portemonnee, op de fiets blijven’.  

Kelly vertelt dat er al veel gebruik van wordt gemaakt. ‘Dat is mooi! Zo maken we samen van Rotterdam een groene, gezonde stad. Weet je niet hoe je een fiets repareert maar wil jij dat wel kunnen? Wij geven eens in de maand een gratis workshop’. 

Repareren: goed voor klimaat én portemonee
Circulair betekent: het duurzamer produceren, bewuster kopen, repareren en beter wegdoen van spullen. En dat moeten we steeds meer gaan doen, want dat is goed voor het klimaat. En voor je portemonnee. 

Circulaire subsidie 

Kelly vertelt: ‘De reparatiestations hebben we betaald met een circulaire subsidie van de gemeente. Het zijn eigenlijk grote kasten met gereedschap en materialen. Hufterproof gebouwd, zodat je er 24 uur per dag bij kunt. Aan de buitenkant vind je QR-codes naar instructiefilmpjes over reparaties.  

Locaties 

De stations staan op de stoep bij sociale fietswerkplaatsen Give A Bike aan de Vierhavensstraat (M4H), Pluspunt Noord aan de Noorderhavenkade (Blijdorp) en bij de circulaire voorbeeldstad BlueCity aan de Maasboulevard (Kralingen). 

Je kunt er elk moment van de dag je fietsband oppompen, je ketting erop leggen of je remmen onderhouden. Met bijvoorbeeld een hex-sleutelset, verstelbare moersleutel, bandenlichter, schroevendraaier en natuurlijk een goede fietspomp. Je kunt je fiets ophangen aan de stangen om nog gemakkelijker aan je fiets te sleutelen. Je hebt uiteraard wel je eigen binnenband of plakkers nodig. 

Je kunt trouwens ook aankloppen bij sociale fietswerkplaatsen Give A Bike en Pluspunt, die je graag verder helpen. 

Wat kan jij doen? 

Door jouw spullen te repareren in plaats van nieuw te kopen, help je mee aan een groene en betaalbare stad op een gezonde planeet. Iedereen kan dat doen. Wil je meer voorbeelden? Lees hier wat je kunt doen als Rotterdamse bewoner – en hoe wij helpen. Of kijk op de circulaire routeplanner. Hier vind je allerlei duurzame winkels, bedrijven en andere plekken bij jou in de buurt. Elke actie, hoe klein ook, telt. 

Leer zelf jouw fiets repareren 

Bekijk de instructiefilmpjes op www.bikerepairstation.nl of volg een gratis masterclass

  • Vrijdag 26 augustus 16.30 – 18.00 uur, Vierhavensstraat (Keilewerf 1) 
  • Vrijdag 23 september 16.30 – 18.00 uur, Maasboulevard (BlueCity) 
  • Vrijdag 28 oktober 16.30 – 18.00 uur, Vierhavensstraat (Keilewerf 1)