Ruim 5000 Nederlanders probeerden vorig jaar een maand lang zo plasticvrij mogelijk te leven. Ze deden mee aan Plastic Dieet. Deze challenge vindt ook dit jaar plaats. In september. Wie doet er mee?  

Plastic Dieet begon in 2011 in Australië. Sindsdien groeide het evenement uit tot een wereldwijde actie. Deelnemers gaan de uitdaging aan om een maand lang (korter mag ook) zonder wegwerpplastic te leven. Iedereen kan (gratis) een app downloaden waarmee je elke week tips en inspiratie krijgt om je plastic afval te verminderen. Dat gaat verder dan het inruilen van je boterhamzakjes voor een broodtrommel. Denk ook aan het kopen van wasmiddel in een doos in plaats van een fles. Of het vervangen van plastic koffiebekers door biologisch afbreekbare bekers.

5 miljoen ton plastic in zee
Volgens de organisatie achter het evenement hebben we wereldwijd inmiddels zo veel plastic geproduceerd dat we de aarde zes keer in plastic tasjes kunnen wikkelen. Jaarlijks belandt er minstens 5 miljoen ton plastic in zee. Een miljoen zeevogels en 100.000 zoogdieren zouden daardoor elk jaar sterven.

Nienke Binnendijk is een van de mensen die zo plasticvrij mogelijk probeert te leven. Ze gaat vaak naar de markt en koopt haar groente, fruit en andere levensmiddelen los. Die stopt ze in herbruikbare tassen of zakken.

 

Gewoon doen

De leus ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is volgens Nienke ook op wegwerpplastic van toepassing. Als meer mensen dit niet meer aanschaffen dan zullen producenten minder plastic op de markt brengen.

Nienke: ‘Stoppen met deze plastics is een kwestie van gewoon doen. Start met de simpelste stappen. Zo heb je de keuze om geen wegwerpflesjes meer te kopen. Schaf een stevige, herbruikbare drinkfles aan. Bereken hoeveel wegwerpflesjes je jaarlijks koopt en vermenigvuldig dat met de jaren dat je waarschijnlijk nog leeft. Je zult ervan versteld staan hoeveel wegwerpplastic je met die ene keuze in één keer voorkomt.’

In haar werk maakt Nienke ook volop werk van ‘circulaire principes’. Ze is zakelijk directeur van BlueCity Lab in Rotterdam. Dit laboratorium is gevestigd in het oude zwemparadijs Tropicana. Nienke: ‘De gebruikers van dit lab – en de werkplaats – werken volgens het principe van de blauwe economie. Zo heeft biotechnologie Lori Goff met haar startup Outlander Materials in het lab een materiaal ontwikkeld dat wegwerpplastic kan vervangen in diverse toepassingen.’