Rotterdam kleurt Oranje met een vleugje groen-wit -groen! Deze Koningsdag zijn de extra X-large vlaggenlijnen en banieren niet te missen. Ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen of ze worden na Koningsdag weer gerecycled tot nieuwe (kunststof) producten. Want het Rotterdam van de toekomst: dat is een samenleving zonder afval. Kunstenaars en bedrijven die de stad aankleden, geven we dan ook een belangrijke voorwaarde mee: circulariteit.   

Zelfs de stickers worden gerecycled en daar zijn we natuurlijk trots op. Hoe dit proces verloopt? De stroken worden geperst tot blokken. Een kunststofverwerkend bedrijf haalt die blokken op, maakt ze klein, vermengt het en maakt er maalgoed en granulaat van. Dat wordt vervolgens verkocht aan bedrijven die er flexibele spullen van maken, zoals schoenzolen en tuinslangen. Van het papieren rugvel wordt uiteindelijk weer hygiënepapier gemaakt.  

Ook bij het bestellen van relatiematerialen hebben we goed gelet op circulariteit. Sowieso bestelden we alleen zogeheten bewaaritems, én precies genoeg. Zwaaivlaggetjes en vrijmarktkleedjes van gerecycled textiel. En keycords van hergebruikte petflessen en kroontjes en onderzetters van gecertificeerd houtpulp. Tot slot ook potloden en groeipapier met bloemzaadjes voor instructies, zo geven we iets terug aan de natuur.  

Upcyclen
Upcyclen doen we ook. Van de extra X-large vlaggen en banieren maken we na afloop nieuwe producten. Via de website Goodiesforgoodness.nl zijn die te bestellen. Bijvoorbeeld tassen en picknickkleedjes De mensen van Rotterdam Inclusief en andere sociale werkplaatsen uit de regio maken deze unieke producten.  

Annemieke van Wegen-Delhaas, Citybranding en Citydressing: “Met deze stadsaankleding laten we zien dat Rotterdam zich bewust is van de noodzaak van circulariteit. De circulaire beweging is onomkeerbaar. De gemeente maakt er werk van en we nemen onze verantwoordelijkheid. Juist bij een mega-evenement als Koningsdag. Met onze mooie stadsaankleding laten we aan alle bewoners, bezoekers én kijkers zien dat Rotterdam met mooie en duurzame producten een voorbeeld is voor de rest van Nederland.”  

Niet alleen de stadsaankleding is circulair. Rotterdam zorgt er ook samen met festivalorganisatoren, horecaondernemers en vrijwilligers voor dat er zo min mogelijk éénmalige plasticverpakkingen worden gebruikt tijdens de feestelijkheden. Lees hier meer over een plasticvrije Koningsdag.