SavFood maakt circulair alternatief voor paneermeel

Aardappelen horen bij de Nederlandse cultuur volgens Ahmer en Sarah Ashraf van SavFood. Enorme hoeveelheden worden er gegeten en verwerkt. Met Potato Peel Solutions bedachten zijn een manier om van de schillen een product te maken dat weer geschikt is voor menselijke consumptie: Prumbs.

Wat is jullie initiatief?
‘We lossen het probleem van voedselverspilling op in de voedselverwerkende industrie in Rotterdam. Dit doen we door nieuwe, innovatieve en waardevolle producten te maken van reststromen. Onze eerste opdracht is om duurzame, unieke oplossingen te zoeken voor afval van de aardappelverwerkende industrie.’

Hoe kwamen jullie op het idee?
‘We hebben gekeken welke afvalstromen de voedselverwerkende industrie in Rotterdam heeft. Zo kwamen we bij de aardappelschillen die overblijven als je aardappelen verwerkt. We wilden iets produceren dat weer terug in de voedselketen gebracht kan worden. Daarvoor hadden we al een product bedacht. Prumbs is een circulair, plantaardig, vezelrijk en glutenvrij alternatief voor paneermeel. We gebruiken dit alternatief om bijvoorbeeld bitterballen en kroketten mee te paneren. Prumbs is bestemd voor voedselproducenten. ‘

Waarom dit initiatief?
‘Aardappelen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. De aardappelverwerkende industrie produceert enorme hoeveelheden afval. Nederland produceert meer dan 4 miljoen ton aardappelen per jaar.  Bij de verwerking van 1,7 miljoen ton aardappelen blijft naar schatting 436.000 ton restproduct over. Door die restproducten te verwerken dragen we voor een belangrijk deel bij aan de circulaire economie.’

Voor wie is het vooral bedoeld?
‘Ons project helpt aardappelverwerkers aan een goede oplossing om hun schillen te verwerken. Terwijl andere grote voedselproducenten onze eindproducten kunnen gebruiken.’

Wat is jullie missie?
‘Ons centrale doel is voedselverspilling aanpakken. Onze missie is een sociale onderneming te leiden, die nieuwe en innovatieve oplossingen biedt voor afvalstromen, die nu niet optimaal worden hergebruikt.’

Wat maakt jullie initiatief circulair?
‘We upcyclen aardappelschillen naar een product met meer voedingswaarde. Dat is het belangrijkste element van de circulaire economie. We denken dat het met veel meer producten kan. Producten die nu bijvoorbeeld worden gerecycled tot dierenvoeder of biobrandstof. We creëren ook banen en helpen mee aan de doelstelling van Rotterdam om in 2030 50% van het afval te verminderen.’

 Wanneer kunnen we de eerste resultaten verwachten?
‘We hebben onze producten al getest bij andere start-ups, zoals De Krekerij (insect-eiwit burgers) en Falafval en we testen ook bij andere voedselproducenten.’

Waar kunnen we het product straks zien?
‘Onze eerste producten gaan naar de voedselindustrie. Als dat succesvol is dan kom je ons product tegen op je bitterbal en kroket en in bakkerijproducten.’

Levert jullie initiatief werkgelegenheid op? Zo ja, voor wie?
‘Ja, voor bijvoorbeeld voedseltechnologen en andere functies in de voedingsindustrie.’

Wat is nu echt kenmerkend aan jullie initiatief?
‘We meten onze impact af aan de hoeveelheid reststromen die we hergebruiken. Onze impact is niet alleen voedselverspilling tegengaan, maar het product ook terugbrengen in de voedselketen geschikt voor menselijke consumptie. Dat is de meest duurzame manier van hergebruik en het hoogste niveau van Lansink/Moerman’s ladder.’

Lees het artikel van het Erasmus Centrum voor Ondernemers waarin SavFood haar  productidee introduceert hier.

www.savfood.org