Rotterdam is hard op weg om innovatie hoofdstad van Europa te worden. Samen met vooruitstrevende partijen uit de stad zet de gemeente zich in om deze titel in de wacht te slepen. Een van deze baanbrekende ondernemingen is Floating Farm. ‘De rest van de wereld kijkt naar ons om te zien hoe we het hier aanpakken. We worden de game changer in de agrosector genoemd. Dat is heel tof’, vertelt een trotse Minke van Wingerden. Samen met haar partner Peter van Wingerden is ze initiatiefnemer van Floating Farm.

 

Circulaire economie en innovatie een gouden duo

Floating Farm is de eerste drijvende boerderij ter wereld en ligt in Rotterdam. Het is een uitstekend voorbeeld hoe innovatie en circulaire economie hand in hand gaan. ‘Als we naar de toekomst kijken, waarin de bevolking groeit en landbouwgrond structureel afneemt, dan moeten we op zoek naar nieuwe manieren van voedselproductie. Dat doen we met Floating Farm’, vervolgt Minke.

Transfarmation

Floating Farm produceert op een circulaire en klimaat adaptieve manier gezond voedsel dichtbij waar de mensen wonen. Transfarmation noemen ze dat. Zo draagt Floating Farm bij aan een duurzame, gezondere en bewustere samenleving. ‘Mensen kunnen hier komen kijken hoeveel liefde en energie onze boer Albert moet geven aan de koeien voor ons glaasje melk en yoghurt.’ De farm telt nu 32 koeien.

 

Korte lijnen en zero waste

Je staat er misschien niet bij stil, maar voordat het eten en drinken onze mond bereikt, heeft het al veel kilometers afgelegd. ‘Ongeveer één op drie trucks op de weg is voedselgerelateerd. Juist met Floating Farm proberen we dit aantal flink terug te dringen. Onze koeien worden gevoerd met reststromen uit de stad. De bierbrouwerij hier in de buurt levert bierbostel.’ Dat is het restproduct van bier. ‘We krijgen het gemaaide gras van de Kuip en de nabijgelegen golfbaan. Daarnaast gebruiken we zemelen van de molen uit Schiedam en het aardappelschrapsel van Firma Heezen’, somt Minke op. ‘Wat dus eerst als afval de stad uit werd getransporteerd om te verbranden, wordt nu met elektrische wagentjes hiernaartoe gebracht. Onze koeien zorgen ervoor dat die restproducten worden opgewaardeerd naar gezond, vers voedsel.’

 

Living Lab

Maar wat doet Floating Farm met de reststroom van de koeien zelf? Minke legt uit dat de mest allereerst door de mestrobot in de stal wordt gecollecteerd. ‘Vervolgens gaat de mest door een koker naar de procesvloer. Daar wordt de mest gescheiden in een droog en een nat deel. Het droge deel gaat terug naar de stal als bedding voor de koeien. Met het natte deel zijn we, in samenwerking met een Brits bedrijf, aan het onderzoeken hoe we de mineralen en voedingsstoffen eruit kunnen halen. Dan blijft er water over wat de koeien weer kunnen opdrinken. De voedingsstoffen kunnen gebruikt worden als organische mest op de golfbaan of in de tuin. Zo vindt het zijn weg weer terug in de stad. We zijn nog niet volledig circulair maar wel bijna! We zijn een living lab’, besluit Minke.

 

Ga op bezoek en proef het zelf

Wil je het allemaal eens van dichtbij zien? Je kan Floating Farm bezoeken. Proef dan ook meteen hoe lekker het gras van de Kuip in de melk of yoghurt smaakt! Vanaf deze week kun je zo nu en dan op de Farm ontbijten met huisgemaakte zuivelproducenten. Meenemen kan ook. Op de boerderij wordt rauwe melk, gepasteuriseerde melk en yoghurt verkocht. Om de transportlijnen nog korter te maken zijn de zuivelproducten binnenkort ook te verkrijgen bij de supermarkt in de buurt. Houd de sociale media kanalen Instagram en Facebook in de gaten om te weten vanaf wanneer.

 

 

Naar de website van Floating Farm