In Nederland, en dus ook in Rotterdam, verspillen we jaarlijks per persoon ongeveer tien kilo groenten en vijf kilo fruit. Diana van Ewijk was dit een doorn in het oog. Ze besloot er iets aan te doen en startte het KliekjesCollectief, dat inmiddels een Facebook-groep én een Whatsapp-groep heeft. Op Facebook wisselen de 700 leden recepten en bereidingstips uit. De Whatsapp-groep richt zich meer op de praktische kant van de verspillingszaak. Heeft iemand een halve kilo gekookte aardappelen over, dan is er altijd wel iemand in de buurt die hier interesse voor heeft. Diana: ‘Ik streef een wereld na zonder voedselverspilling. En echt, met kliekjes koken is lekkerder en makkelijker dan je denkt.’

Diana, hoe kwam je op het idee van het KliekjesCollectief?
‘Ik was een van de initiatiefnemers van SoepStarter, een mengsel van gedroogde groente dat mensen als basis kunnen gebruiken voor een soep met restgroenten. En dan is het Kliekjescollectief eigenlijk een logisch vervolg. Want met restgroenten kun je natuurlijk veel meer maken dan alleen soep. Alleen weet bijna niemand wat dan allemaal. Het KliekjesCollectief laat dit zien. Op de Facebook-pagina staan inmiddels talloze recepten.’

Richt het KliekjesCollectief zich ook op Rotterdam?
‘Zeker. We hebben in Spangen een Whatsapp-groep. Hier wisselen we geen recepten met elkaar uit, maar ruilen of geven we echt voedsel. Stel, je krijgt onverwachts visite en je wilt gaan eten. Dan vraag je in de app of iemand nog iets overheeft. Of je hebt zelf een halve kilo gekookte aardappelen over. Die bied je dan aan. Want met een halve kilo gekookte aardappelen is je tortilla al voor de helft af.’

‘Je begrijpt dat zo’n Whatsapp-groep een niet te groot gebied mag beslaan. Wij zitten met onze groep in Spangen en vinden vijf minuten lopen wel de max. Als iemand uit Blijdorp erbij wil komen, zeggen we eerlijk dat dat te ver weg is. Daarom is mijn ambitie ook om dit soort  Whatsapp-groepen over heel Rotterdam te verspreiden. Wat zeg ik? Heel Nederland!’

Je hebt inmiddels al talloze gerechten voorbij zien komen. Kun je een bijzondere met ons delen.
‘Het eerste dat mij te binnen schiet, is slasoep. Ik had er nog nooit van gehoord maar het is echt lekker. En een pastapapje, ook bijzonder lekker. De pasta die je overhebt, en hoe vaak gebeurt dat niet, kook je op met suiker en melk. Zo krijg je een griesmeel-achtig papje. ‘

Wat is je gouden tip om minder voedsel te verspillen?
‘Die is niet eens zo moeilijk. Als je bijvoorbeeld drie keer ‘gewoon’ kookt. Dan kan je de restjes gebruiken om nog twee andere dagen te koken. Op onze facebookpagina vind je genoeg recepten.’

Tot slot twee recepten die Diana graag met ons wil delen. Gemaakt van kliekjes, dus supermakkelijk en .. er wordt geen grammetje voedsel verspilt.

Restje macaroni of spaghetti over? Bestrooi het ruim met suiker, kaneel en voeg eventueel rozijnen en wat gesmolten roomboter toe. Meng goed door en zet het in de koelkast. De volgende dag erg lekker als toetje, eventueel overgoten met een beetje vla.

En ook met een restje rijst heeft Diana een mooie tip. Kook op met wat melk en bind het met maïzena. Voeg suiker en kaneel toe, zet in de koelkast en serveer de rijstepap de volgende dag als toetje. Lekker met bruine basterdsuiker.