De wereld verandert. De economie wordt steeds digitaler en de circulaire economie steeds belangrijker. Consumenten willen duurzaam en betrokken zijn en verwachten dat bedrijven daar ook over meedenken. MKB-bedrijven in Rotterdam merken veel van deze ontwikkelingen. En begrijpen dat digitaal, duurzaam en circulair ondernemen de toekomst is.

En…actie!
MKB010>>Next wil MKB-bedrijven in Rotterdam stimuleren om de stap te zetten naar dit nieuwe ondernemen. Afwachten of stilzitten is geen optie, juist actie levert aantrekkelijke kansen en blijvende concurrentievoordelen op. Maar waar begin je? En hoe vind je de beste tools om jou verder te helpen?

Inspireren en ondersteunen
MKB010>>Next wil ondernemers graag inspireren en stimuleren bij deze uitdagingen. Ze bieden een programma vol praktische ondersteuning. Op de website van MKB010>>Next word je geïnspireerd door andere ondernemers die duurzaam, digitaal of circulair ondernemen. Natur-el is daar een goed voorbeeld van.

Duurzaam ondernemen
Vera Lenting is de eigenaresse van Natur-el. Ze gaat best ver als het om duurzaamheid gaat. Haar producten zijn van 100% biologische materialen, helemaal fairtrade en gecertificeerd volgens de global organic textile standard. En haar kleding is ook nog eens leuk en modieus, en niet eens zoveel duurder.

Webshop en winkel
Haar winkel begon met een webshop. Toen er steeds meer vraag kwam naar duurzame kleding is ze gaan uitbreiden en op het Zwaanshals in Rotterdam een fysieke winkel gestart.

Ook de inrichting van de winkel is duurzaam. Ze heeft bijvoorbeeld resthout uit de Rotterdamse haven gebruikt. Ook de verzending gaat zeer milieubewust. De verpakkingen zijn zo plat mogelijk, 100% plasticvrij en worden in Rotterdam rondgebracht op de fiets. Worden er twee maten besteld, dan belt Vera op om te adviseren. Ze houdt persoonlijk contact met al haar klanten. Het is de combinatie van deze service, de leuke kleding én het eerlijke verhaal erachter, dat Natur-el succesvol maakt.

Vera heeft nog wel een paar tips voor andere MKB’ers die duurzaam willen ondernemen:
– Vertel het verhaal achter je product: dat trekt en bindt klanten
– Trek duurzaamheid zo ver mogelijk door, zoals in de inrichting van je winkel en je online leveringen
– Verpak je pakketten zo plat mogelijk en plasticvrij
– Bezorg waar mogelijk via de fietskoerier
– Stuur je bonnetjes via de mail
– Maak van je klanten duurzaamheidsambassadeurs

Op ondernemen010.nl vind je nog meer verhalen van ondernemers die duurzaam, circulair of digitaal zijn gaan ondernemen. Laat je dus gerust inspireren. Heb jij ook tips voor andere ondernemers, of wil jij jouw verhaal vertellen? Meld je dan aan via de website.