Vanaf 12 september is het Verspillingsvrije Week in Nederland. Ook in Rotterdam staan we dan stil bij voedselverspilling. Niet alleen deze week, maar het hele jaar door gebeurt er veel in de stad om minder voedsel te verspillen. Hieronder lees je een greep uit de organisaties en initiatieven die er zijn.

BuurtBuik Rotterdam
De allereerste BuurtBuik van Rotterdam is onlangs officieel geopend! Samen met een enthousiast team van vrijwilligers zullen hier wekelijks driegangenmaaltijden bereid worden van overvloedig eten. Dit voedsel halen wij op bij de markt op het Afrikaanderplein en bij lokale supermarkten. Lees hier meer.

VeggiPasta
In het Labhotel in de Sciencetoren op het Marconiplein maken Sean Patrick en Pieter van der Manden VeggiPasta. Niet zomaar pasta; Sean en Pieter gebruiken als grondstof groente die vanwege een afwijkende vorm niet in de winkel komt, of overproductie uit de groentesector. Lees hier meer.

IntelligentFood
Dit bedrijf ontwikkelt samen met foodprofessionals en studenten lekkernijen en voedingsmiddelen met reststromen uit de levensmiddelenindustrie. IntelligentFood wil voedselverspilling tegengaan en mooie, lekkere producten maken. Lees hier meer.

Groente Zonder Grenzen
Groenten zonder grenzen (GZG) is een Rotterdams initiatief dat overgebleven voedingsmiddelen verzamelt om gratis, gezonde en toegankelijke feestmaaltijden te organiseren. Lees hier meer.

Falafval
Ayuk & Scifo willen iedereen laten zien en proeven dat veel voedselafval eigenlijk geen écht afval is. Zij maken daarom falafel van groente- en fruitpulp wat anders in de prullenbak zou belanden. Want de één zijn afval is de ander zijn Falafval! Kijk op www.falafval.nl

Zero Food Waste Rotterdam
Stichting Zero Foodwaste Rotterdam beoogt zo hoog mogelijke verwaarding van voedselreststromen. Hun doelen zijn het terugdringen van voedselverspilling, creëren van banen en belichamen van een op sociaal gebied waardevolle plek voor de stad. Kijk voor meer informatie op www.zerofoodwaste.nl

Rotterzwam
Rotterzwam zamelt koffiedik in en laat hier paddenstoelen uit groeien. Van die paddenstoelen worden onder andere heerlijke bitterballen gemaakt! Lees meer op www.rotterzwam.nl

Hotspot Hutspot
Goed eten voor iedereen! Dat is het motto van Hotspot Hutspot. Via de hotspots versterken ze de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen. Elke week is er een nieuw weekmenu, voor een groot deel gemaakt van reststromen versproducten, aangevuld met producten uit de eigen tuin en zoveel mogelijk duurzaam geteelde, seizoensgebonden producten uit de regio. Kijk op www.hotspothutspot.nl

Broodbakken in de stad
In Rotterdam wordt veel brood weggegooid. Het verdwijnt in de vuilnisbak of wordt als voedsel aan dieren gegeven. Zonde! Gooi brood liever in een broodbak. We maken er dan nieuwe energie van. Lees hier meer.

GFT inzameling in Rotterdam
In steeds meer wijken in Rotterdam zamelen we afval van groente, fruit en tuin (gft) apart in. Zo kunnen we er weer compost en groene stroom van maken. Lees hier meer.

Jack Bean
Jack Bean is een Rotterdams Fast-cuisine restaurant. Zij koken plant based en focussen zich op zo min mogelijk voedselverspilling. Kijk ook eens op www.jackbean.nl of ga langs voor wat lekkers!

To Good To Go
Via de To Good To Go app, lees je op welke plekken in de stad eten over is. Je kunt het voor een gereduceerd tarief kopen en ophalen. Dit kan in diverse steden, waaronder ook in Rotterdam. Lees hier meer.

Thuisgekookt
Eten over? Kijk of je de buren of vrienden blij kan maken met een maaltijd. Dit is ook mogelijk via de website www.thuisgekookt.nl. Thuiskoks bieden hier maaltijden aan die buurtgenoten kunnen afhalen. Dit is een landelijk initiatief dat ook in onze stad actief is.

Voedselbank
De Voedselbank voorziet mensen die geen geld hebben voor boodschappen van voedselpakketten. Dit voedsel wordt niet ingekocht, maar verkregen vanuit overschotten en donaties. Rotterdam heeft net zoals vele andere steden een locatie waar mensen terecht kunnen om voedsel te doneren of ophalen. De Voedselbank Rotterdam bevindt zich op Keileweg 65a. Lees meer over de Voedselbank.