Van 1 tot en met 7 september is het Verspillingsvrije Week in Nederland. Ook in Rotterdam staan we dan stil bij voedselverspilling. Ons voedsel wordt met veel liefde en energie gemaakt. Door minder te verspillen, kunnen we 34 kilo goed voedsel per persoon per jaar besparen. Koop slim, kook slim en bewaar slim. Dan zorg je voor minder voedselverspilling en je impact op het milieu daalt met 14%. Bovendien bespaar je zo ook nog eens €120 per persoon per jaar! Dat klinkt goed toch? Heb je onze 5 gouden tips al gelezen? Die staan hier.

In het artikel hieronder lees je hoe je slim kunt koken en eten!

Te veel gekookt?
Je kan altijd eten invriezen voor later. Of kijk of je de buren of vrienden blij kan maken met een maaltijd. Dit is ook mogelijk via de website www.thuisgekookt.nl. Thuiskoks bieden hier maaltijden aan die buurtgenoten kunnen afhalen.

Kook je koelkast leeg
Maak een gerecht met ingrediënten uit je koelkast, vriezer en/of voorraadkast die als eerste op moeten. Of roep een vaste restjesdag uit, bijvoorbeeld Verspillings Vrijdag! Er zijn een heleboel simpele en lekkere gerechten waarin restjes tot hun recht komen, denk aan een omelet, soep, een roerbakgerecht, salade of quiche. Op deze website kan je links vinden naar lekkere recepten.

Fruit overrijp? Maak er een toetje van!
Verwerk overrijp fruit in een toetje. Meng het fruit bijvoorbeeld door de kwark of yoghurt. Of maak er een smoothie van. Dan smaakt het nog prima en hoef je het niet weg te gooien!

Oud brood? Maak een tosti!
Oud brood niet lekker meer? In een tosti proef je daar niks van. Of verwerk het in een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.

Vraag om een ‘doggybag’
Na een gezellig avondje tafelen in een restaurant, blijft er vaak nog eten over. Voel je niet beschaamd om te vragen of je jouw restjes mee mag nemen voor de volgende dag. Er zal niemand raar van opkijken, het gebeurt steeds vaker. In andere landen is het zelfs de normaalste zaak van de wereld.

Dit zijn slechts een paar slimme tips. Je leest er nog veel meer op www.verspillingsvrij.nl