Carolien Wanrooy had voor de Kerstbomenchallenge een mooi idee: oesterzwammen kweken op de hakselresten van de kerstboom. Ze raadpleegde hiervoor enkele experts. Sommigen wisten niet of dit kon. De meesten zeiden echter dat het niet mogelijk was. Voor Carolien een goede reden het te proberen. Haar relaas lees je hier. 

Carolien Wanrooy is onder meer bestuurslid van Contribute, een foundation dat zich richt op het mooier maken van de wereld op het gebied van onder meer armoede, biodiversiteit en educatie. ‘Toen ik van de Kerstbomenchallenge hoorde, dacht ik al snel aan het kweken van oesterzwammen op hakselresten. Experts gaven mij weinig tot geen kans. Maar ik wilde het zelf ontdekken en heb toen kweekzakken met vers dennenboomhaksel en broedsel van oesterzwam twee maanden in mijn schuur gezet. Ik kan je vertellen dat het mycelium van de oesterzwam, zeg maar de wortels, inmiddels groeien. Dit doen ze trouwens niet op de naalden en takken, maar op de stam. Dat weten we alvast. Maar heel stiekem wist ik al dat oesterzwammen op de restanten van kerstbomen kunnen groeien. Ik had het met mijn eigen ogen gezien.”

De experts hadden ongelijk
‘Ik ben dit jaar op een paddenstoelenreis naar Griekenland geweest. Het was een prachtig avontuur. Ja, ik kan inmiddels truffels ruiken! Maar er gebeurde nog iets veel leukers. Ik zag een oesterzwam groeien op een spar. Het kan dus wel! De experts hadden ongelijk. Ik heb toen heel zorgvuldig de oesterzwam inclusief het mycelium uit de spar gehakt. Ik wilde dit thuis verder kweken op het dennenboomhaksel. Maar stom, stom, stom. Ik ben het vergeten mee te nemen! Gelukkig gaan we volgend jaar weer en volgt er een herkansing.”

Verder experimenteren in Blue City Lab
“Ik weet dus dat het kan. Mijn plan is om met mijn broedsels uit de schuur verder te experimenteren in het Blue City Lab. Bij een gecontroleerde temperatuur van 12 graden kan het gaan fruiten. En dan nu de crux waarmee ik worstel. Kerstbomen zitten vol pesticiden en maakt ze ongeschikt om mee te kweken. Maar helemaal niets doen is geen optie. Door er paddenstoelen mee te kweken is al een stap in de goede richting. Als mij dit is gelukt, wacht mij de volgende challenge: kerstbomen zonder pesticiden. Alleen zo krijgen we een eetbaar eindproduct. Mijn kerstboodschap is daarom: geniet van de kerst en koop een pesticiden vrije kerstboom!”