Welk studententeam maakt het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een gebouw? Daar draait de ontwerpwedstrijd SMARTCirculair om. 250 studenten uit het hele land doen er in 15 teams aan mee. Het team van het Rotterdamse Techniek College, afdeling Bouwkunde staat in de finale op 7 oktober.

SMARTCirculair wil studenten stimuleren om creatief en breed met groen ontwerpen en bouwen aan de slag te gaan. Zonder beperkt te worden door klassieke bouwideeën, bijvoorbeeld. SMARTCirculair koppelt de teams aan opdrachtgevers en biedt de studenten ook workshops, masterclasses en trainingen.

Houten panelen en een polderdaksysteem
‘Onze opdrachtgever is GroupA Architecten’, vertelt Dima Laydh, voorzitter van het team van het Techniek College. ‘Dat vroeg ons om modulaire, circulaire en minimaal energieneutrale ontwerpen voor hun pand, het Keilepand. En om ideeën voor het inrichten van de omgeving.

Het Keilepand is een bestaand pand, uit 1930. Mooi, met een eigen, krachtig karakter. Het is een monument, dus aan de buitenkant mag niets aangepast worden. Binnen waren er veel uitdagingen, als het gaat om circulair en klimaatpositief bouwen.

We hebben bijvoorbeeld van reststromen hout panelen ontworpen. Ze zijn licht en goed te hanteren. Je kunt er ruimtes gemakkelijk opnieuw mee indelen. Waar we ook trots op zijn is ons polderdaksysteem. De bovenkant van het gebouw is een plek om te vergaderen, te ontspannen en collega’s te ontmoeten. Er staan bijvoorbeeld tuinhuisjes met elektriciteit en een bureau en buiten staan bankjes. Het water dat op het dak wordt opgevangen gaat voor een deel naar de voedseltuin die we ook ontworpen hebben en naar het doorspoelen van het sanitair.

Verder hebben we oude spijkerbroeken gebruikt als isolatiemateriaal. Ze zijn op een bepaalde manier gemaakt waardoor ze daarvoor heel geschikt zijn. We verwerken ze in rollen isolatiemateriaal. Dit is goed voor akoestische en thermische isolatie.’

Pitchen
Dima en haar 7 medestudenten hadden 26 weken om het hele ontwerp te maken. ‘Een gigantische klus, maar ook geweldig om te doen’, vertelt Dima. ’Het hele ontwerp hebben we in 3D in een moduleringsprogramma gemaakt. Daarbij hebben we alle aspecten van zo’n project meegenomen. Zo hebben we bij de gemeente gevraagd welke subsidies er mogelijk zijn. En we zijn met ons ontwerp binnen de begroting gebleven. Ook belangrijk.’

Op 7 oktober wordt het winnende ontwerp gekozen, op basis van een pitch en een online stemming.

Ook op Dima en haar team stemmen?
Dat kan via smartcirculair.com/stemmen/