De Rotterdamse wijk Middelland vierde op zaterdag 15 oktober de Liefde voor de Dingen dag. Met exposities, presentaties, optredens en creatieve workshops ontdekken wijkbewoners hun liefde voor dingen. Het idee? Hoe meer liefde, hoe minder we willen weggooien.  

Gemeente Rotterdam wil in 2030 een halvering van het gebruik van nieuwe grondstoffen. Om daar te komen, moeten we dingen beter hergebruiken, duurzamer produceren en bewuster kopen. Dat noemen we circulair. De Omloop van Middelland riep de Liefde voor de Dingen dag in het leven om bewoners te informeren en inspireren om zelf ook circulair aan de slag te gaan.


Circulair is goed, goedkoop en leuk!
Waarom wil gemeente Rotterdam dat de stad circulair wordt? Door minder nieuwe spullen te kopen en spullen beter te ontwerpen en hergebruiken, is er minder Co2 uitstoot en putten we de aarde minder uit. Dat is goed voor het klimaat. Daarnaast is het ook goed voor je portemonnee. Tweedehands spullen zijn vaak goedkoper en als je langer doet met wat je hebt, hoef je minder vaak iets nieuws te kopen.  

De bezoekers van de Liefde voor de Dingen dag geven bijna allemaal nog een derde reden: het is leuk! In het Buurtatelier knutselen kinderen en ouders met materialen die je normaal weggooit, zoals de schelpjes van pistachenoten. De deelnemers zijn het erover eens: het is veel creatiever om materialen te gebruiken die er al zijn, dan om met kant-en-klare knutselpakketjes iets te maken. 

Een tas die niemand anders heeft
Even verderop bij een workshop in Het Wijkpaleis maken bewoners tassen van oude spijkerbroeken. Julia en haar moeder Monica ontwerpen hun tassen helemaal zelf. Julia’s tas is nog niet af, maar ze vindt hem nu al leuker dan wat ze in de winkels ziet: “Straks heb ik iets wat niemand anders heeft.”  

Dat is precies waarom Angela deze workshop geeft. “Met kleding laat je je persoonlijkheid zien. Door te customizen wordt iets persoonlijk en uniek. Er is een grote markt voor en bij veel merken kun je al dingen aanpassen naar je eigen wensen.” In de workshop gaan deelnemers zelf aan de slag. Dat is een stuk goedkoper. “En recyclen is nu echt een trend”, zegt Angela. 

Verven met bloemen en koffieprut 
Even opladen na al dat maken, kan bij de circulaire lunch – met zelf geweekte kikkererwten en groenten van de markt. Ondertussen stromen de deelnemers voor de bomenwandeling binnen. Annelotte loopt mee omdat ze houdt van de natuur. “Ik vind het altijd leuk om te kijken wat ik nog meer kan doen met het afval uit mijn moestuin. Daar verf ik dan bijvoorbeeld kleding mee. Het lijkt me leuk om nu ook meer over bomen te leren.” 

Een inspiratie voor Annelotte is modeontwerpster Serena Zom van Studio Nani, die haar kledingcollectie ook laat zien op de Liefde voor de Dingen dag. Serena werkt zo duurzaam mogelijk: ze gebruikt restpartijen stof en verft met natuurlijke materialen. “Ik verf met de overgebleven bloemen van bloemisten, maar ook met koffieprut, compost en boomschors. Ik wil laten zien dat duurzame mode heel mooi kan zijn.”  

Een circulair Middelland 
Circulair gaat over meer dan alleen spullen hergebruiken. Het gaat ook over de wijk anders ontwerpen en inrichten. Studenten van de Hogeschool Rotterdam presenteren daarom vandaag hun visie op een circulair Middelland, compleet met autovrije straten en een systeem voor het hergebruik van water.  

De presentatie is in de Wijkhub, waar de studenten nu al een tijdje één keer per week samenkomen om te werken aan het plan. Studente Melissa legt uit waarom deze locatie en de presentatie belangrijk is. “Ons plan gaat iedereen in Middelland aan, dus mensen moeten er wel enthousiast van worden. We hopen dat we vandaag veel input krijgen van bewoners, zodat we dat mee kunnen nemen.” 

De Solar Biennale 
Terwijl een handvol bewoners de studenten via post-its van tips voorziet, klinkt de zang van Neila Moon door het open raam naar binnen. Om de hoek, op het Middellandplein, staat vandaag de Solar Biennale: een programma over de kracht van de zon. Er pronkt een groot zilver kunstwerk van Marjan van Aubel en er zijn optredens van artiesten die zich lieten inspireren door de zon. Energiecoaches van de gemeente adviseren bewoners over hun energiegebruik en kinderen spelen er met speelgoed op zonne-energie. Ook dat is circulair.

Samen maken we Rotterdam circulair
Er staat nog veel meer op het programma, maar één ding is snel duidelijk: de Liefde voor de Dingen dag gaat over veel meer dan alleen liefde voor dingen. Er is liefde voor de zon, liefde voor materialen, liefde voor de wijk en liefde voor elkaar. Kortom: een hoop belangrijke ingrediënten voor een dag samen circulaire plannen maken, dingen creëren en inspiratie opdoen.  

De gemeente steunt dit soort initiatieven, want alleen samen maken we Rotterdam circulair. Heb jij ook een circulair idee voor jouw wijk, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel Julia, zij maakt je wegwijs binnen de gemeente en andere organisaties. Of weet misschien wel een goede subsidie voor jouw idee. 

Je kunt natuurlijk ook klein beginnen. Door te kijken of er al circulaire activiteiten zijn in jouw wijk. Of door vaker iets te (laten) repareren en spullen langer te gebruiken. Lees hier wat je nog meer kunt doen. Of kijk op de circulaire routeplanner. Hier vind je allerlei duurzame winkels, bedrijven en andere plekken bij jou in de buurt. 

De Omloop van Middelland is een initiatief van Mooi, Mooier Middelland en Wijkbedrijf de Middellander, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. 

Fotografie: Jan de Groen