Op 4 plekken in Rotterdam worden gewone fietswegwijzers vervangen door biobased fietswegwijzers. Biobased betekent dat de fossiele grondstoffen van de borden vervangen worden door plantaardige grondstoffen. Om precies te zijn: 50% hennep en 50% vlas. Het materiaal is 100% circulair en CO2-neutraal. De huidige fietswegwijzers worden ook hergebruikt.

Er staan al 11 biobased fietswegwijzers op de:

  • kruising Schiekade-Heer Bokelweg
  • kruising Dordtse Straatweg-Vinkenbaan
  • kruising Boszoom-Bosdreef

Binnenkort komen er ook nog 4 biobased fietswegwijzers op de kruising Badweg-Strandboulevard in Hoek van Holland.

De borden worden op 4 verschillende plekken geplaatst, zodat de gemeente kan testen welke invloed de verschillende omstandigheden hebben. Borden in de stad hebben met andere weersinvloeden te maken dan borden aan het strand, bijvoorbeeld.

Herkenbaar wit en rood
De nieuwe wegwijzers zijn vormgegeven in het gebruikelijke en herkenbare wit en rood. Dat is een wettelijke verplichting. Sowieso moet de gemeente voor wegwijzers de regels van de Nationale Bewegwijzeringsdienst volgen. Verder worden de borden op de bestaande palen gemonteerd.

Het bedrijf Abelleissure heeft de borden ontwikkeld. Als de borden vervangen worden, gaan ze terug naar de fabrikant en worden ze weer verwerkt tot nieuwe exemplaren.

Positieve ervaringen in Gelderland
De gemeente houdt in de gaten hoe het met de borden gaat. In Gelderland staan al 69 biobased fietswegwijzers. De ervaringen daarmee zijn erg positief.