Het nieuwste biertje van Rotterdamse bodem zit nog in de tank, maar smaakt nu al naar meer! In een voormalige fruitoverslag-loods in het M4H-gebied maakt de Stadshaven Brouwerij een langgekoesterde droom waar: een nieuwe bierlijn die zo duurzaam en circulair mogelijk gebrouwen is, met een horecaconcept om iedereen van de brouwmagie te laten meegenieten.

De brouwerij is nog maar net gevestigd in het rap ontwikkelende ‘Makers District’, maar al bekend bij vele buren die de brouwerij betrekt bij de circulaire opzet. Alexander Bruring, sales- en marketingdirecteur, vertelt vol enthousiasme over alle innovaties die de brouwerij aan het brouwproces heeft toegevoegd.

Zonne-energie en afgedankte e-scooters
Om te beginnen heeft de brouwerij een hypermoderne, super efficiënte brouwinstallatie, waarbij bijvoorbeeld de vrijgekomen warmte bij het koelwater weer wordt gebruikt als voorverwarmd brouw-water, om op deze manier zo min mogelijk energie verloren te laten gaan. Alexander: “Nu we de kans hadden om van begin af aan alles in te richten, wilden we het meteen zo duurzaam mogelijk aanpakken. Zo hebben we ook 1700 zonnepanelen op het dak gelegd en zijn we een samenwerking aangegaan met Stored Energy. Zij gaan met accu’s van afgedankte e-scooters uit de stad een grote batterij bouwen, wat de opslag wordt voor het overschot aan energie uit onze zonnepanelen. Daar laten we straks bijvoorbeeld de tapinstallaties en verlichting op draaien.”

Bierborstel voor brood, zwammen en koeien
Ook voor de grootste afvalstromen van de brouwerij, water en bierborstel, zijn circulaire oplossingen bedacht. Alexander: ‘Voor de productie van één glas bier heb je vier glazen water nodig. Dat is zonde om weg te gooien! Het bedrijf Rainmaker, dat gespecialiseerd is in het maken van water uit de lucht of door het zuiveren van bijvoorbeeld zeewater, gaat nu bij ons onderzoeken of ze ons afvalwater kunnen zuiveren en omzetten naar brouw-water. Ook bierborstel is een waardevol afvalproduct. Het zit namelijk vol voedingsstoffen. We zijn langs partijen in de buurt gegaan met de vraag of zij daar wat mee kunnen. Nu gaat Jordy’s Bakery er borstelbrood van maken, dat wij ook weer op onze menukaart zetten. Net als de Rotterzwam-bitterballen gemaakt van oesterzwammen die op borstel zijn gekweekt. Ook kwamen we erachter dat de koeien van de Floating Farm van het borstel smullen! De havenboerderij komt nu dagelijks bij ons het borstel ophalen als veevoer. Het schijnt dat de koeien nu ze dit eten 2,5 liter meer melk per dag produceren!’

Proosten met vitamines
Het M4H-gebied heeft een rijke historie in de fruithandel. Omdat de Stadshaven Brouwerij zich ook nog eens in een oude fruitoverslag-loods heeft gevestigd, kan de brouwerij er niet omheen dit thema terug te laten komen op de tap. Op dit moment zijn de eerste biertjes van de Fearless Fruit-lijn afgevuld op fles en fust. Alexander: ‘Denk bij fruitbier niet aan een zoetsappig biertje, maar eerder aan een stoer eigentijds craftbier met een vleugje fruit. Biertjes zoals een Great White met sinaasappel en grapefruit, of Piranha Trippel met kumquats, mango en chilipeper, koop je straks bij slijterijen en andere horecazaken, en zijn ook te nuttigen in ons eigen urban trendy gastropub horeca-concept met een terras van 750m2!’

De Stadshaven Brouwerij verwacht begin juli de deuren te openen voor publiek. Zij organiseren dan ook rondleidingen. Meer informatie vind je op www.stadshavenbrouwerij.nl.