Rotterdam heeft er een innovatieve bank bij. In samenwerking met de TU Delft is het de gemeente Rotterdam gelukt een zitmeubel te bouwen van ‘groen’ geopolymeerbeton.

Het bankje staat aan de G.J. de Jonghweg en is samen met studenten en medewerkers van de TU Delft bedacht en ontworpen. Uniek aan het meubel is het materiaal. Het zogenaamde geopolymeer beton gebruikt een alternatief ‘groen’ bindmiddel in plaats van standaard cement. Het nieuwe bindmiddel lijkt erg op gewoon beton, maar bij de productie ervan komt veel minder CO2 vrij.

Trots
Vanuit de hele wereld wordt gezocht naar manieren om dit beton toe te passen, weet Kees Blom, senior adviseur civiele techniek bij het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam. “Innoveren in onze tak van sport is niet iets wat alleen bij de overheid of bij een marktpartij gebeurt. Daar heb je elkaar én in dit geval een kennisinstelling hard voor nodig. Wij kunnen investeren in aanvankelijk ‘kansloze’ innovatie, maar kijk eens wat hier voor moois uitkomt. De gemeente Rotterdam heeft dit project gefinancierd en de studenten hebben het plan handen en voeten gegeven. Ik ben hier heel trots op en voorzie een grote toekomst.”

Daar wordt door Guang Ye en Mladena Lukovic van de TU Delft net zo over gedacht: “In de laboratoria van de TU Delft worden veel nieuwe “betonachtige” materialen ontwikkeld, maar de toepassing in de maatschappij is altijd een zoektocht. Dankzij de steun van gemeente Rotterdam is het nu toegepast in deze betonnen bank. Met de opgedane kennis en ervaring kunnen we nu de volgende stap in schaalgrootte maken, bijvoorbeeld een kleine brug.”

Opdracht
Bij de productie van Portlandklinker, de basisgrondstof voor ‘traditioneel’ cement, wordt veel energie verbruikt en komt veel CO2 vrij. Hoewel het Nederlandse cement de laagste CO2-emissie ter wereld heeft, is het streven om dit nog verder te verbeteren. Ook Rotterdam heeft, met het oog op een betere luchtkwaliteit, een opdracht voor de toekomst: de CO2-uitstoot terugbrengen. De ontdekking en toepassing van dit beton kan daar aan bijdragen.

Van bank naar brug
Als het aan Blom ligt wordt er naast een bank ook een brug gebouwd van dit materiaal. Dat vraagt wel om andere eisen. Bijvoorbeeld omdat er dan zwaar verkeer over gaat. “Zie de bouw van dit bankje als oproep aan commerciële partijen: wij hebben jullie hulp nodig! Ik ben op zoek naar producenten die hier geld in willen investeren. Op onze beurt delen wij de kennis met de markt. Als we in staat zijn om een samenwerking aan te gaan en een brug te bouwen, dan is het een kwestie van tijd voor het hier helemaal losgaat.”

Lees hier meer over beton en circulair.