Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal. Maar bij het maken (en slopen) ervan komt veel CO2vrij. Het gaat om 2% van de totale CO2-uitstoot in ons land. Dat moet anders. Om die reden heeft de gemeente Rotterdam zich deze zomer aangesloten bij het ‘Betonakkoord voor Duurzame Groei’.

Tientallen organisaties en bedrijven in de betonsector hebben het afgelopen jaar hun handtekening gezet onder deze landelijke overeenkomst. Van grote bouwbedrijven en toeleveranciers tot publieke opdrachtgevers, zoals het Rijk en gemeenten. Zo ook de gemeente Rotterdam. Meer samenwerking in de betonsector moet zorgen voor het verduurzamen van dit veelgebruikte bouwmateriaal. ‘We delen onze praktijkkennis en -ervaring en leren van elkaar,’ aldus Cor Luijten, beleidsadviseur van de gemeente.

Meer groene stroom
Met het Betonakkoord streven de ondertekenaars naar minimaal 30% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. Zo willen de betonmakers meer groene stroom gebruiken. En de bouwsector gaat met duurzamere soorten beton werken. Ook willen bouwers minder kilometers maken bij het vervoeren van beton.

Van oud nieuw beton maken
Met de techniek van tegenwoordig is veel meer mogelijk. Een circulair voorbeeld is van oud beton nieuw beton maken. Cor Luijten: ‘75% van het schone betonpuin (betonnen bestratingsmateriaal) dat onze gemeente afvoert, wordt weer geschikt gemaakt voor de betonindustrie. We nemen als gemeente ook deel aan een aantal pilotprojecten voor het verduurzamen van beton. Zo passen we in een pilot geopolymeren toe als cementvervanger. Verder zijn we erg geïnteresseerd in andere veelbelovende technische mogelijkheden, zoals 3d-printing.’

Brug naar de toekomst
Staatssecretaris Van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) is blij met elke nieuwe partij die zich bij het betonakkoord aansluit, zo zei ze vorig jaar. ‘Met dit akkoord bouwen we de weg, de brug, of het viaduct naar de toekomst!’