De gemeente Rotterdam koopt voor haar personeel volledig circulaire veiligheidsschoenen in. De stad neemt de schoenen extra op in het Rotterdamse assortiment bij leverancier Heigo. De veiligheidsschoenen zijn door Emma Safety Footwear ontwikkeld en zijn bedoeld voor gebruik in verschillende sectoren. Het zijn de eerste circulaire veiligheidsschoenen ter wereld en zijn volledig te recyclen. De veters zijn gemaakt uit gerecyclede petflessen. De inlegzool bestaat voor 70 procent uit gerecycled schuim uit oude (auto)stoelen en meubels. Voor de schoenen worden verder alleen materialen gebruikt die herbruikbaar zijn. Zo zit er geen pvc of nylon meer in de schoenen.

Materialenpaspoort

De schoenen krijgen een materialenpaspoort en QR-code, waarmee de producent, de afnemer en de drager gegevens over de schoen kunnen opvragen. Zo kunnen ze via de code zien hoe oud de schoenen zijn, welke materialen erin zijn verwerkt en wanneer ze moeten worden vervangen. Daarnaast worden de schoenen na retourname beter herkend voor het ontmantelingsproces.

Draagtest positief

Voordat Rotterdam tot aanschaf besloot, hebben zij, in samenwerking met leverancier Heigo/Emma, een draagtest uitgevoerd. Medewerkers met verschillende werkzaamheden en clusters droegen de schoenen onder extreme weersomstandigheden zowel bij regen als zeer warm weer. Voorafgaand is aan de testers niet gecommuniceerd dat het circulaire werkschoenen waren om het resultaat niet te beïnvloeden. De schoen werd met een dikke 7 als eindcijfer goed ontvangen.

Ambities Rotterdam

De aanschaf van deze schoenen past goed in het duurzame aanbestedingsbeleid van Rotterdam. Milieuaspecten krijgen al jaren de nodige aandacht bij aanbestedingen.
Wethouder Arno Bonte: “De gemeente Rotterdam koopt per jaar voor 1 miljard in aan goederen, diensten en projecten. Dit proberen we, met het oog op de toekomst van onze planeet, zo duurzaam mogelijk te doen. In 2030 wil de stad dat circulair de maatstaf is, en dat het primaire grondstoffengebruik met 50% is gereduceerd ten opzichte van nu.“

Emma
Emma Safety Footwear ontwikkelde de circulaire schoen in samenwerking met het bedrijf FBBasic uit Sittard, dat is gespecialiseerd in het terugwinnen van grondstoffen. EMMA heeft momenteel zes circulaire veiligheidsschoenen in het assortiment. Zij streven ernaar in 2019 de gehele collectie circulair te produceren