Het festival Rotterdam Unlimited wil in 2021 helemaal op groene energie draaien, onder het motto: Groen Rotterdam Unlimited. Ook ziet het festival goud in afval: na het Zomercarnaval dit jaar volgt de Schone-Straatparade, met een speciale rol voor afval.

Rotterdam Unlimited maakt zich al jaren sterk voor een beter milieu. Urine wordt gecomposteerd en de organisatie gebruikt consequent duurzaam afbreekbare materialen. Verder stimuleert ze reizen met het openbaar vervoer. In 2021 zet het festival een nieuwe, grote stap. De energievoorziening is dan 100% groen, dankzij batterijen die geladen zijn met stroom uit windmolens en zonnepanelen, aangevuld met vaste stroomvoorzieningen.

Gedeeltelijke vervanging en schone brandstof

Maar Rotterdam Unlimited zet daarvoor ook al stappen. In 2019 en 2020 vervangt het alvast de aggregaten op vaste plekken door batterijen en/of vaste stroompunten. De aggregaten die nog niet kunnen worden vervangen, draaien op biodiesel en een dieselbrandstof die gemaakt is vanuit aardgas (GTL), in plaats van op vervuilende dieselolie. 

De aggregaten in de Zomercarnaval Straatparade kunnen pas in 2021 vervangen worden, omdat daarvoor nu nog te weinig passende batterijen beschikbaar zijn. 

Met Groen Rotterdam Unlimited wil Rotterdam Unlimited andere lokale en landelijke festivals stimuleren om ook voor groene energie en milieubesparende maatregelen te kiezen.

Afval scheiden en opruimen

Tijdens het Zomercarnaval op 27 juli wil Rotterdam Circulair toeschouwers alvast laten zien dat afval goud waard is. Zeker als je het goed scheidt. Daarom volgt na de Straatparade de Schone-Straatparade: de stoet die alles weer opruimt. Dat gebeurt onder aanvoering van het Goudtransport: muzikanten die tropische beats produceren met afvalmaterialen.

Het promoteam loopt met bolderkarren achter het Goudtransport aan. Het roept toeschouwers op om mee te doen met de Schone-Straatparade door het afval in de juiste bak te gooien. Medewerkers en schoonmaakwagens van Stadsbeheer van de gemeente sluiten de Schone-Straatparade af. 

Rotterdam Unlimited 2019

Rotterdam Unlimited is dit jaar van 23 tot en met 27 juli, met de feestelijke Zomercarnaval Straatparade als afsluiting. Kom vooral meeswingen!

 

© foto: Marc Heeman