De afgelopen tijd pakte het Eurovisie Songfestival in Rotterdam de kans om een lans te breken voor het duurzaam en circulair organiseren van een grootschalig festival. Maar ook vele andere Rotterdamse festivals zijn hier al lang mee bezig en maken plannen om grote stappen te maken in de toekomst. We spraken hierover met organisator Jasper Scholte en coördinator duurzaamheid Jenaro Wattimena van Evenementenbureau JMR.

Het Boothstock Festival, De Nacht van de Kaap, Bevrijdingsfestival Zuid-Holland of de FFWD Dance Parade…er is waarschijnlijk een grote kans dat je al eens een evenement van JMR hebt meegemaakt of gezien. Al ruim 25 jaar is dit bureau een grote speler in de stad op het gebied van festivals door een succesvolle mix van programma, aankleding en het creëren van een ultieme festivalbeleving voor hun bezoekers. En duurzaamheid wordt steeds meer onderdeel van hun formule.

Festivals als tool voor duurzame bewustwording
Jasper: “Festivals organiseren we vooral omdat we onze bezoekers een fijne tijd willen geven. Alleen de productie ervan en de massa’s mensen die erop afkomen neemt nou eenmaal veel verbruik van middelen met zich mee. Dat duurzaamheid een steeds belangrijker thema is, daar kunnen én willen we dan ook niet meer omheen. Met name het overbrengen van de duurzame boodschap naar onze bezoekers door het goede voorbeeld te geven, en dat kunnen wij in Rotterdam grootschalig doen omdat we veel evenementen naast elkaar organiseren.”

Op het moment staat het Eurovisie Songfestival in de spotlights door hun circulaire uitstraling. Jasper Scholte: “Het is mooi dat een groot event als het Songfestival hier een ambitie van maakt.” Met een grote glimlach wenst hij ze heel veel succes met het behalen van hun circulaire doelstellingen, maar daarnaast is Jasper is er ook eerlijk over: “Grote festivals halen artiesten uit heel de wereld voor één optreden naar Nederland. Dat is niet duurzaam! Maar dat neemt niet weg dat we er op andere vlakken alles aan doen om de duurzame beweging te laten groeien.”

Duurzame Deal Circulaire Festivals
JMR is onderdeel van de transitiegroep van de Duurzame Deal Evenementen & Festivals van van Rotterdam. Binnen JMR is Jenaro Wattimena de coördinator duurzaamheid. Jenaro geeft een paar voorbeelden hoe zij daar nu en in de toekomst mee aan de slag gaan:

  • “We gaan werken met een statiegeldsysteem voor recyclebare soft-cup bekers. Hard-cups nemen nog te veel waterverspilling met zich mee. We gaan dus voor het schoonhouden van het terrein, het belonen voor het terugbrengen van softcups en het circulair verwerken ervan.”
  • “We hanteren een policy voor de foodtrucks die we inhuren. Zij moeten hun eten serveren op biologisch afbreekbaar of recyclebaar materiaal. Het is mooi om te zien dat dit voor veel foodtrucks al de standaard is!”
  • “Voorheen kregen mensen bij onze events nog wel eens een programmaflyer of plattegrond. Dat extra drukwerk hebben we al een tijd terug geschrapt.”
  • “Voor al onze events die vaak het jaar erop terugkomen werken we met herbruikbare banners zonder datum. Dat scheelt natuurlijk ook in extra kosten, maar is ook heel circulair.”
  • “Qua energie maken we zoveel mogelijk gebruik van vaste spanning die door de gemeente wordt aangeboden. Daardoor hoeven we vervuilende aggregaten zo min mogelijk in te zetten.”

Kom maar op met die live-evenementen!
Het was een raar jaar voor de festivalorganisatoren omdat veel evenementen na hard werk toch geannuleerd werden. Jasper: “We halen onze energie uit dingen die we wel konden doen. Zoals Radio Freedom als alternatief voor het Bevrijdingsfestival en afgelopen jaar de technische en uitvoerende productie voor de Drive Thru Expo van Museum Boijmans van Beuningen in Ahoy. Maar nu mogen die live-events wel weer komen. Vooralsnog hebben het Boothstock Festival verplaatst naar het najaar en zijn we aan het programmeren voor Het weekend van de Romantische Muziek en de Nacht van de Kaap. We blijven dus organiseren, uiteraard nog wel met de hand op de rem, maar we houden goede hoop!”

Meer lezen over de festivals van JMR? Ga naar www.jmr.nl/festivals