Dinsdag 19 april reikte Arno Bonte (Wethouder Duurzaamheid) de Ster in Circulair uit aan SuperUse Studios. Arno Bonte: “Circulariteit is de kern van de manier waarop Superuse Studios werkt. Het bedrijf, met de basis Rotterdam, heeft inmiddels de vleugels internationaal uitgeslagen. SuperUse Studios is een sterk voorbeeld van de circulaire ambities die wij als Rotterdam hebben.”

Op het podium van het MKB Duurzaamheidscongres nam Jan Jongert, medeoprichter van SuperUse Studios, de Ster in ontvangst. Jan: “Het leuke is dat onze werkwijze mede geïnspireerd is op een vorige Ster in Circulair winnaar. Toen wij als studenten maquettes bouwden maakten we gebruik van de materialen die bij SCRAP XL (winnaar tweede Ster in Circulair) beschikbaar waren. Op een gegeven moment dachten we: waarom ontwerpen we daarmee niet ook gewoon onze gebouwen? Materialen die in onze omgeving beschikbaar zijn en daarmee alle nieuwe noodzakelijke functies creëren.”

Circulaire architectuur
Superuse Studios is een internationaal architectenbureau dat circulair en duurzaam ontwerpt. Ze maken architectuur met ‘geoogste materialen’. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar hergebruik van al aanwezige materialen, gebruiken ze biobased en gerecyclede materialen en gebruiken ze materialen zodanig dat ze continue hergebruikt worden.

Enkele projecten van Superuse Studios in Rotterdam zijn de kantoren van BlueCity, Buitenplaats Brienenoord, een speeltuin van afgedankte windmolenwieken in het Oude Noorden en onlangs verbouwden ze op circulaire wijze 55 appartementen in Charlois.

Waardering voor voorlopers
Rotterdam wil in 2030 de helft minder primaire grondstoffen gebruiken in de stad. Het hergebruiken van materialen staat daarom hoog op de agenda. Samen met ondernemers kunnen we daar het verschil maken. De Ster in Circulair is in het leven geroepen om MKB’ers die circulair bezig zijn – soms zelfs zonder dat ze dit zelf weten – te waarderen. Hiermee kunnen ze laten zien dat de gemeente hen tot een belangrijke groep van voorlopers rekent.

Wie nomineer jij?
De Ster in Circulair is een initiatief van het programma Rotterdam Circulair. Iedere Rotterdammer kan een kandidaat nomineren. Ben jij of ken jij een ondernemer of initiatiefnemer die uitblinkt in circulair? Laat het ons weten via info@rotterdamcirculair.nl met onderwerp ‘Ster in Circulair’. Een deskundige jury maakt elke twee maanden de nieuwe ster bekend.

Meer informatie: www.rotterdamcirculair.nl/sterincirculair