Tien Rotterdamse basisscholen gaan van 27 maart tot 20 april de strijd met elkaar aan door zoveel mogelijk oud textiel in te zamelen. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen.

Strijden om textiel
Op 20 maart vond de kick-off plaats bij de Jan Antonie Bijloo school. Rotterdamse vuilnisvrouw Vivi vertelde de kinderen hoe Rotterdam textiel inzamelt en influencer, klimaatactivist en model Kiki Boreel vertelde hoe en waarom zij in haar carrière bewust milieuvriendelijke keuzes heeft gemaakt. De komende dagen krijgen de kinderen ook gastlessen waarna ze op 27 maart starten met textiel verzamelen.

De school die aan het einde van de race de hoogte score heeft, wint de Textiel Race Rotterdam 2023. Het winnende team gaat op schoolreis naar Het Textielmuseum in Tilburg. De tweede en de derde prijswinnaars gaan op excursie naar De Zachte Stad (tentoonstelling over Rotterdamse schapenwol) en een Rotterdams Milieupark.

De deelnemende scholen zijn: Koningin Wilhelmina, Meester Baars, CBS Onze Wereld, Finlandia, OBS Pantarijn en Bloemhof, De Kleine Prins, Jan Antonie Bijloo, OBS De Vierambacht, De Provenier en De Kruidenhoek.

De textielbak
Met de Textiel Race leren de kinderen (en hun omgeving) waarom het belangrijk is om oud en kapot textiel op een goede manier weg te doen. De productie van textiel is namelijk erg slecht voor het milieu: één spijkerbroek kost al gauw 8.000 liter water. Ook zit er gifstof in en komt er veel CO2-uitstoot vrij van het transport van de kleding.

Door oud of kapot textiel in de textielbak te gooien, kan kleding opnieuw worden verkocht in een kringloopcentrum. Of er kunnen nieuwe materiaal van worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor poetsdoeken of tapijten.

Nog beter is natuurlijk om kapotte kleding te laten repareren of kleding die al heel lang ongedragen in de kast hangt te verkopen, ruilen of weg te geven. Ook daar gaan de kinderen de komende maand mee aan de slag.

Lever je kleding in en help mee
Ook Rotterdammers kunnen de kinderen helpen. Buurtbewoners kunnen hun textiel vanaf 27 maart aanbieden op www.textielrace.nl. Scholieren komen het textiel dan aan huis ophalen.

En je kunt nog meer doen om het milieu te helpen.

  • Kleding kapot? Gooi het niet weg, maar laat het repareren.
  • Kleding nog goed, maar draag je het niet meer? Geef het weg, ruil het met iemand of breng het naar de kringloopwinkel.
  • Koop zo min mogelijk nieuwe kleding.
  • Kleding echt niet meer bruikbaar? Gooi het weg in één van de textielcontainers. Dat kan heel makkelijk bij één van de 237 textielcontainers in de stad. Kijk op rotterdam.nl/textiel voor meer informatie over locaties en wat wel en niet in de bak mag.
De Textiel Race Rotterdam is een initiatief van Race Against Waste in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De gemeente zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel op de juiste plek terecht komt, zodat het kan worden verkocht in de kringloopwinkel of gerecyled tot een nieuw product.