De feestdagen staan weer voor de deur! Naast al het lekkere eten en het samen zijn met familie, is dit ook het moment van cadeautjes geven en ontvangen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar is het altijd maar nodig om nieuwe spullen voor elkaar te kopen? Pauline Michailidis vindt van niet. Zij wil graag nuttige dingen geven en maakt er een sport van om mooie tweedehands cadeaus te vinden. Lees haar tips!

,,Ik ben de feestdagen zojuist al circulair begonnen met een cadeau aan onszelf hoor! Ik heb net een tweedehands kunstkerstboom gevonden in de Kringloop”, zegt Pauline enthousiast. ,,Kerstbomen gooi je steeds weg na de feestdagen, eigenlijk heel zonde. Daarom wilde ik nu de nepboom eens uitproberen”.

Minder kopen, zo makkelijk
,,Het klimaat is een veelbesproken onderwerp. En het makkelijkste wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen is minder consumeren. En wat doen we allemaal……? Alles lijkt alleen maar om kopen, kopen, kopen te draaien. Black Friday, daar heb ik bijvoorbeeld helemaal niets mee. Al die drukte om nóg meer te kopen. Natuurlijk snap ik dat het leuk is om cadeautjes te geven en te krijgen van de Sint en met Kerst. Maar dat doe ik liever tweedehands. Waarom nieuw kopen als het ergens anders al te krijgen is en je er een tweede leven aan kunt geven? Vaak is het nog net zo mooi”.

Een kick
Pauline moet hard lachen als je haar vraagt of ze veel tijd op Marktplaats besteedt. ,,Ja, het is verslavend. Ik maak er echt een sport van. Het geeft een kick als je iets vindt waar je al een tijd naar op zoek bent. Voor deze feestdagen heb ik al Hotwheels speelgoed en Nerves gevonden voor de kids. En ik ben nog op zoek naar zo’n grote wereldbol die je ook als lamp kunt gebruiken. En een poster van Harry Potter”. Ze is vol vertrouwen: ,,Die vind ik nog wel hoor!” Het mooiste cadeau wat ze ooit tweedehands heeft gevonden was  overigens voor haarzelf: een mooie leunstoel. ,,Ik heb’m al twee jaar en hij is nog als nieuw! Ik ben er zo blij mee”.

Even wennen
Voor Pauline is tweedehands kopen de normaalste zaak van de wereld. Haar man is er inmiddels ook al aan gewend, maar sommige mensen in haar omgeving fronsen soms hun wenkbrauwen nog even. ,,De kinderen kijken soms wat bedenkelijk als ik ze een tweedehands cadeau geef. Ze vinden het toch leuk als iets nieuw uit de doos komt. Maar daar verzin ik de volgende keer dan wel weer wat op. Dan zoek ik een doos en plak ik er wel een foto op met wat erin zit ofzo”. Haar familie had pas geld als cadeau gegeven voor een van haar kinderen. Haar zoon mocht er iets nieuws van kopen. Hij wilde graag een hele grote knuffel. Toen kwam hij zo’n megabeer tegen in de Kringloop. Ja, toen is het toch die geworden hoor!”

Tips voor bewuste keuzes
Pauline hoopt dat mensen de komende feestdagen bewuster met hun koopgedrag omgaan en heeft daar wat tips voor. Met onderstaand lijstje in gedachten, koopt zij haar cadeaus zo bewust mogelijk.

– something I want, iets wat ik wil
– something I need, iets wat ik nodig heb
– something I wear, iets om te dragen
– something to read, iets om te lezen
– something to do, iets om te doen

,,De laatste vind ik misschien nog wel de beste, die helpt heel goed om niet nog meer spullen te kopen. We gaan gezellig naar de film met kerst. Daarnaast krijgen de kinderen dus een chocoladeletter om te eten. En een badjas want die is nodig én om te dragen. Een christelijk boek om te lezen. En de tweedehands cadeautjes die ik net al noemde. De DVD serie van Harry Potter krijgen ze wel nieuw als ik die niet tweedehands kan vinden”.

Iets om te maken
Pauline kan wel uren doorpraten over goede circulaire tips met de feestdagen. ,,Nog eentje extra dan” zegt de motiverend: ,,Geef een pakket waarmee je iets kunt maken. Een taart of een gerecht bijvoorbeeld. Niet in een pakje, maar echt met alle ingrediënten los bij elkaar. En koop dan een leuk dienblad bij de Kringloop om het op te zetten, die heb je daar altijd wel op voorraad. Zoveel fijner dan iets kopen wat daarna weer in de kast verdwijnt!”