Een feestelijke outfit, een groots kerstdiner, cadeaus, lichtjes en versiering: december is een dure maand. Maar met duurzame alternatieven hoeft dit niet zo te zijn! Met een beetje fantasie en creativiteit kun je flink besparen op de kosten en maak je ook nog eens keuzes die beter zijn voor het milieu. Wat kun je doen om de feestdagen zo duurzaam mogelijk door te komen? Wij zetten onze tips voor je op een rij!

Tweedehands outfit
Tijdens de feestdagen wil jij er natuurlijk op je mooist bijlopen. Een spiksplinternieuwe outfit kopen is daarvoor gelukkig niet nodig! Die outfit van vorig jaar kan misschien nog wel een rondje mee, of tover een andere look tevoorschijn door kledingstukken te mixen en matchen. Wedden dat niemand doorheeft dat jij je outfit van vorig jaar aanhebt? Of ga bij de kringloopwinkel op zoek naar een uniek tweedehands item welke jouw look helemaal afmaakt. Rotterdam telt ook talloze boetiek vintagewinkels. Kijk op Cosh! voor leuke adresjes. In The Swapshop ruil je je oude outfit om voor een nieuwe, dat geeft meer ruimte in je kledingkast én is fijn voor de portemonnee.

Duurzaam cadeau
Zijn de lootjes al getrokken, of koop jij dit jaar voor iedereen iets kleins? Verras je vrienden en familie eens met een uniek cadeautje dat je op de kop hebt getikt in de kringloopwinkel. Rotterdam barst van de kringloopwinkels waar je bijzondere tweedehands cadeaus kunt scoren. Je koopt hier vintage servies, een tas of rugzak of een mooi leesboek voor een mooi prijsje.

Rotterdam kent ook ontzettend veel creatieve makers die circulaire (design)producten maken. Zo produceert Kusala handgemaakte zeep van reststromen, en maakt Foekje Fleur onder andere zeephouders en toffe vazen van gerecycled plastic. Ga voor een paar pre-loved sneakers naar Wear, verwen een bierliefhebber met de circulaire bieren van VET & LAZY of trakteer jezelf op een tas van brandweerslangenleer van Eversom.

Maak zelf een cadeau
Een zelfgemaakt cadeau, persoonlijker kan bijna niet. Niks leukers dan een cadeautje krijgen waar iemand tijd, moeite en liefde in heeft gestoken. En veruit de beste manier om kosten te besparen deze dure feestmaand. Scoor bij Buurman circulair hout (van gekapte bomen uit Rotterdam!) en maak zelf een stoere hapjesplank of toffe wall-art. Ben jij (nog) niet zo handig? Buurman organiseert met regelmaat workshops waarin je onder begeleiding aan de slag gaat.

Gebruik herbruikbaar servies
Krijg je een grote groep mensen over de vloer tijdens de feestdagen? Het is verleidelijk om wegwerpbekers, -borden en -bestek te kopen. Helaas is het niet duurzaam, en grote kans dat deze wegwerpproducten in de plasticsoep belanden. Een alternatief? Vraag je iedereen zijn eigen servies mee te nemen, of breng een bezoekje aan de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Hier koop je voor een paar euro tweedehands servies, wat je na afloop ook weer in kunt leveren!

Voorkom voedselverspilling
Kliekjes en restjes van het kerstdiner of nieuwjaarsviering, wat doe jij ermee? Bewaren natuurlijk! Zo geniet je nog dagen na van al dat heerlijke eten. Veel etenswaren blijven nog enkele dagen goed in de koelkast. Ook kun je checken welke producten ingevroren kunnen worden. Of geef je gasten bij vertrek allemaal een bakje met eten mee naar huis. Kijk hier voor meer tips tegen voedselverspilling.

Foto: Nati Melnychuk|Unsplash